Австрийският канцлер ще провери на място как България пази границата си

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще провери на място как се пазят българските граници. Той идва у нас по покана на президента Румен Радев в опит да бъде променена австрийската позиция срещу разширяването на Шенген с България и Румъния.

 

Във фокуса на визитата са мерките за охраната на границата ни с Турция и борбата с нелегалната миграция.

 

През декември Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск. 

 

Срещу присъединяването на България резерви има и Нидерландия, за това на дневен ред излезе и възможността за разделянето на двете балкански страни по пътя им към зоната за свободно пътуване.

 

Нехамер пристига у нас заедно с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. Те ще посетят дирекцията на “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. 

 

България и Румъния се надяват на положително решение през октомври. В Австрия партиите не са на едно мнение за недопускането на двете страни, а предстоят и избори.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy