Агроминистърът заговори за спекула, докато фермери протестираха срещу ниска цена на млякото

Земеделският министър Явор Гечев заговори във вторник за “частична спекула” на пазара на мляко, докота фермери от района на Хасково протестираха заради ниските изкупни цени. Повод за протеста е понижение в цената на кравето мляко, предлагана на фермерите, след масиран внос на мляко, идващо от Унгария и Полша.

“Има частична спекула на пазара на мляко. Не може прясното мляко, просто бутилирано и пастьоризирано да стига такива цени”, коментира във вторник аграрният министър Явор Гечев. Той определи като “аномалия”, че изкупната цена на млякото от фермите е 85 – 90 стотинки, а в магазинната мрежа е 3.50 лева за литър. Гечев заедно с президента Румен Радев участва в ритуала по зарязване на лозите в село Устина.

“Хем изкупните цени при фермерите са малки, хем потребителите плащат изключително висока цена”, възмути се Гечев. Той призова за солидарност по веригата – “хората, да получават най-малкото нормални цени самите земеделски производители”.

Самият Гечев отбеляза, че на пазара вече има и много мляко, предлагано от Украйна и от други европейски страни.

Министърът увери, че скоро правителството ще пусне сайт, чрез който два пъти в седмицата ще се засичат цените и ще се предлагат анализи къде по веригата има потенциални аномалии с ценообразуването.

Изказването на министъра дойде по време на протест на фермери в Хасково.

“Цената на кравето мляко бе 1.20 лева. Сега се изкупува за 80 – 85 стотинки, а ни предупредиха, че от средата на февруари ще падне още“, каза по-рано председателят на областния съвет по земеделие в Хасково Петър Митев. Ако цената стане 70 стотинки, трябва да караме животните в кланицата, няма да издържим, прогнозира той.

Агроминистърът коментира и опита на другите държави в ЕС за намаляне на инфлацията и на ръста при цените на храните. За Гечев налагането на таван на цените не е успешен модел.

“Експертите превеждат два законопроекта на Франция, в които се казва, че цената при производителя не може да се преговаря, т.е. фермерите са защитени, а нагоре по веригата има пределни цени на преработка и предлагане на пазара. България е много далече от тези модели по отношение на кооперативни структури и регулация”, каза още Гечев.

„Тук се наблюдава аномалия и това изкривява икономиката, защото над 40 процента от доходите си хората харчат за храни. Така натискът върху работната заплата и покупателната способност на хората е много голям“, каза още Гечев.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy