Адвокатът на българите, задържани на „Деве баир“: 6 часа са били с белезници, бити са

Задържаните на македонския пункт „Деве баир“ трима българи са държани 6 часа под белезници и са били бити. Това разказа адвокатът им пред БНР в неделя.

България и Република Северна Македония (РСМ) отбелязаха в събота 151 години от рождението на Гоце Делчев в ситуация на силно напрежение между двете страни. Десетки българи не бяха допуснати на границата, като граничният пункт „Гюешево“ остана затворен за граждани около 15 часа. Сред недопуснатите бе и журналистически екип на бТВ с аргумента, че той представлява „опасност за обществения ред, националната сигурност общественото здраве и международните отношения на РСМ“.

Македонското вътрешно министерство призна, че на границата са задържани трима българи, които са обиждали и нападнали полицейските служители, a oт „Възраждане“ уточниха, че един от тях е бившият депутат от партията Ангел Георгиев. Официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Иван Демерджиев, все пак успя да положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие. 

Задържаните в събота към обяд на македонския ГКПП „Деве баир“ трима българи от партия „Възраждане“ са били държани 6 часа под белезнизи в полицията в Крива паланка, уточни адвокатът, чието име не се споменава.

Адвокатът на тримата задържани от партия „Възраждане“ на два пъти ходил до Крива паланка като техен защитник. Били освободени след полунощ и се прибрали след 1:00 ч. през ГКПП „Гюешево“, като трябвало да заплатят 1700 евро общо – по 300 евро глоба на човек и 800 евро разноски по делото. По думите на юриста двама от задържаните са бити.

Забранено им е да влизат в Северна Македония за срок от 3 години.

„И двамата бяха сини… Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото – синьо, другите двама нямаха много по лицето синини… Значи, по 300 евро, обаче взеха 1700 евро общо. Другото до 1700 – съдебни разноски, не знам какво-си още и ги пуснаха в 12:30-1:00 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били – на КПП-то са ги били. На единия телефонът му го няма – изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване… Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на „Възраждане“, лично там в полицията в Крива паланка“, заяви адвокатът пред кореспондента на БНР Кирил Фалин.

Македонският вътрешен министър: Действахме европейски

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски определи вчерашните действията на силите на реда на граничния пункт с България като пример как действа една европейска полиция, предаде БГНЕС.

В продължение на целия ден в събота ГКПП „Гюешево-Деве Баир“ на практика бе затворен, а стотици желаещи да преминат границата, за да се поклонят пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие, бяха малтретирани.

„Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев“, каза Спасовски и подчерта: „Както пред гроба на великия Гоце в храма „Св. Спас“, така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността – класически пример как действа една полиция от европейско ниво“.

Спасовски „благодари на гражданите, медиите и новинарите, които са проявили разбиране и по възможно най-професионалния начин са допринесли за достойно честване на великия Гоце Делчев“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy