Ад на магистрала „Тракия“ това лято заради пропаднал мост край София

0

Пътуването по магистрала „Тракия“ това лято в посока морето ще бъде истински кошмар. Причината е пропадане на съоръжение при 20-ти километър на аутобана преди Вакарел.

Проблемът е установен преди около два месеца и заради мерки на безопасност от края на февруари движението в посока Бургас се осъществява само в изпреварващата лента. Така в пиковите часове се образуват километрични колони от автомобили.

По тази причина в дните с интензивен трафик – в края на работната седмица и през почивни дни агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ограничи преминаването на тирове и камиони. Те се отбиват при 5-ти км на магистрала „Тракия“ в посока Бургас по стария път и се качват на магистралата при пътен възел „Вакарел“ – при 23-ти км.

Въпреки това трафикът остава натоварен и то при условие, че все още не е започнал активният летен сезон, когато се очаква хиляди автомобили да тръгнат към морето, коментираха шофьори пред Mediapool, които пътуват по направлението.

За проблема призна и служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков при посещението си в Пловдив в четвъртък. Той го определи като „сериозен“ и оптимистично обяви, че „ремонтът ще трае няколко месеца“.

Това обаче не е сигурно, защото едва преди дни е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, става ясно от съобщение на АПИ.

Обществена поръчка за 300 000 лв.

Пътната агенция публикува обществената поръчка на 18 април, а оферти могат да се подават до 2 май.

Поръчката е за избор на изпълнител за проектиране, упражняване на авторски надзор и строителство (инженеринг) на селскостопанския подлез при км 20+500 на магистрала „Тракия“ в посока Бургас.

Мостово съоръжение, което трябва да се ремонтира е с дължина 28.5 метра и е в експлоатация от 1978 г.

В участък от платното за Бургас пътната плоча е с нарушена хидроизолация, а по настилката и при двете фуги се наблюдават пукнатини.

Целта на обществената поръчка е изготвяне на технически проект за необходимите строително-монтажни дейности. За тази цел са предвидени 60 дни с два междинни етапа.

Чак след като бъде одобрен проектът ще се премине към строително-ремонтните дейности. За тях са предвидени 120 дни.

Ремонт за няколко месеца по документи, но на практика…

Това означава, че при оптимално развитие на процедурата и при условие, че няма обжалване, ремонтът на мостовото съоръжение ще приключи чак в края на годината, а дотогава пътуващите по направлението ще попадат в поредната тапа.

Най-вероятно регионалното министерство, под чиято шапка е АПИ, се е отказало да възложи дейностите като авариен ремонт на пътно-поддържащата фирма, тъй като това беше обявено като порочна практика от времето на ГЕРБ.

Още по темата:

Как „експресен“ пътен ремонт може да отнеме петилетка

 

Практиката на законните „експресни“ ремонти обаче показва, че те се точат с години. Примерът с пътя между селата в община Гълъбово е красноречив (виж още по темата). Нищо чудно и ремонта на 30-тината метра на магистрала „Тракия“ край София да отнеме години, а пътуващите по направлението да си късат нервите и да губят време в задръствания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy