АЕЖ: Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване от Русия

„Прецедент е чуждестранен журналист да бъде обявен за издирване от Русия“, каза пред Нова нюз Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти- България.

Думите ѝ са по повод решението на Москва обяви за издирване българският журналист Христо Грозев, който за работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“. Самият Грозев посочи, че наетият от него адвокат все още не получава информация в какво е обвинен. 

„Това е изключителен акт на агресия над свободата на словото. Заплахата към него е абсолютно реална. Русия поради слабото си представяне във войната, започва да губи контрол над действията си“, посочи Черешева.

По думите ѝ мълчанието от страна правителството и на президента е озадачаващо.

„Такива репресии трябва да бъдат осъждани винаги когато се случат. Наблюдава се двоен стандарт по отношение на случаите. Ситуацията с Христо Грозев се използва политически. Прокуратурата би следвало да се задейства по разследванията на български журналисти. Опасни неща се случват и на българска територия, а виждаме бездействие“, добави тя.

Според нея руски агенции са излезли с информация, че Грозев е разпространявал фалшива информация за руската армия. „Преди това от руските тайни служби го бяха обвинили, че се опитва да вербува агенти. Така се руши доверието в медиите и в работата на журналистите. „Белинкет“ е влиятелна медия и ще го подкрепи, но дано намери и подкрепа у нас“, каза още Черешева.

Тафров: Това е опит за сплашване на журналиста и атака към България

„Христо Грозев отдавна боде очите на руските власти с много смелата си журналистическа дейност. Това е опит за сплашване на този журналист“, каза пред БНР бившият посланик на България в ООН и в няколко европейски страни Стефан Тафров.

Според него България трябва да протестира остро срещу тези опити за сплашване.
„По-добре късно, отколкото никога, но едва ли Митрофанова щеше да бъде извикана във Външно министерство, ако нямаше тази реакция от българското обществено мнение“, каза Тафров по повод това, че преди ден се разбра, че все пак МВнР е извикало на разговор посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

По думите му действията на Русия срещу Грозев са атака към България. „Това е опит за сплашване на България, на която в Москва се гледа като на най-слабото звено в НАТО, с известни основания“, подчерта той.

„Това е открита заплаха за някакъв вид саморазправа с него. Струва ми се много обезпокоително. На негово място бих бил притеснен“, посочи Тафров и допълни, че руските тайни служби „имат навика“ да се саморазправят с „неудобни хора“ и на територията на натовски държави.

„Тук се поставя и въпросът за нашите тайни служби – по какъв начин ще му окажат съдействие да избегне тези заплахи“, добави той. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy