АЕЖ призовава да спрат партийните заплахи и полицейски проверки на журналисти

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с позиция срещу партийните заплахи и полицейски проверки над журналисти, като призовава тормозът срещу български журналисти да спре. Повод за това са два случая, в които проруската партия „Възраждане“ за пореден път напада журналисти заради работата им.

Преди ден от формацията атакуваха дългогодишната журналистка и писателка Емилия Милчева заради неин репортаж за „Дойче веле“. Малко по-рано нападнаха и сайта Bird заради публикацията им, че лидерът на формацията Костадин Костадинов е плащал по-големи вноски по ипотеката на къщата си, отколкото е била заплатата му като депутат през 2022 г.

АЕЖ обръща внимание и на поведението на органите на реда спрямо Милчева, докато е била на терен за репортажа си, който описва събирането на подписи за референдум за отлагане на въвеждането на еврото.

„Принуждаването на журналист да подписва предупредителен протокол и проверката дали разполага със снимки, които е заснел на публично място, показва неразбиране на Закона за защита на личните данни от страна на властите. Точно това се е случило на 7 февруари 2023 г. в подлеза на бул. „Тодор Каблешков“ в София, където патрул на 4 РПУ е съставил протокол на журналистката от „Дойче веле“ Емилия Милчева, докато тя е правила репортаж за подписка, събирана от активисти на партия „Възраждане“. Подлезът е публично място, а подписката за референдум е събитие от обществен интерес, за което се приема, че участниците по подразбиране дават съгласието си да бъдат обект на медийно отразяване“, посочват от асоциацията.

Оттам посочват, че органите на МВР са задължени да се грижат за опазването на обществения ред, а не да възпрепятстват журналисти да вършат работата си. АЕЖ подчертава още, че случаите, в които органите на реда възпрепятстват журналистите да си вършат работата, са грубо превишаване на правата от страна на полицията и нарушение на конституционно гарантираната свобода на печата.

Организацията е отправила въпроси по повод станалото към МВР, като е получила устен отговор от СДВР, че е бил подаден сигнал, че журналистката снима списъци с лични данни и са изпратили патрул, който ѝ е съставил протокол да не нарушава обществения ред. „От полицията добавиха, че протокол е съставен и на подателя на сигнала – да не влиза в саморазправа. Не получихме отговор дали и на какво основание е бил проверяван телефонът на нашата колежка. Честа практика на МВР е в конфликтни ситуации да предупреждава и двете страни и по този начин да си „измива ръцете“ за последствия, които биха могли да възникнат“, се посочва в позицията.

АЕЖ подчертава, че в случая обаче Емилия Милчева не е извършила никакво нарушение – задължение на оператора на лични данни е да опази поверените му лични данни, а ако такива са попаднали случайно в снимки на репортерката, тя би могла да ги заличи, преди да публикува изображенията.

„Неоснователна форма на цензура от орган на власт е да се принуждава репортер да заличава снимки“, казват от АЕЖ.

Асоциацията подчертава, че инцидентът е използван от партия „Възраждане“ за атака срещу журналистката и медията, която работи. „Това е рецидив за тази партия, която и друг път е нападала журналисти. Вчера партията публикува нападки и срещу сайта Bird. Заради разкритията му, че лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е плащал по-големи вноски по ипотеката на къщата си, отколкото е получавал като депутат през 2022 г.“, добавят от организацията.

АЕЖ припомня, че самата партия има история на злоупотреба с лични данни. Заради това, че публикува на сайта си личните данни на стотици хора, партията спечели антинаградата „Голям брат“ на „Програма достъп до информация“ и „Интернет общество – България“.

„АЕЖ за пореден път призовава българските институции да гарантират свободното упражняване на журналистическата професия, а гилдията – към повече солидарност в случаите на тормоз над журналисти, присъщ на най-мрачните антидемократични идеологии“, завършва позицията на асоциацията.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy