АЕЦ “Козлодуй“ подписва и с „Фраматом“ за ядрено гориво

Споразумение между “АЕЦ Козлодуй” и компанията Фраматом GmbH АВ за свежо ядрено гориво за 6 блок на атомната централа ще бъде подписано утре, 30 декември, съобщиха от Министерството на енергетиката.

След сключения с Уестингхаус Електрик Швеция АВ договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5 блок, с новия документ, който предстои да бъде подписан, се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата.

Десетгодишен договор с първа доставка на американско свежо ядрено гориво за V блок на АЕЦ „Козлодуй“ през април 2024 г беше подписан на 22 декември.

Суровината ще е на цената на сега използваните руски касети, което ще позволи на ядрената централа да запази в голяма степен себестойността на производството си, а „Уестингхаус“ (Westinghouse) ще инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол още през май 2023 г. при плановия годишен ремонт на V блок, която да работи в паралел с руската.

Така ще се осигури безопасният преход от едното към другото гориво. Ще се ускори и процесът за лицензиране на горивото на „Уестингхаус“ от българската агенция за ядрено регулиране, на която е осигурен финансов ресурс за международни експерти, които да участват в оценката на предоставените от американската компания анализи как горивото им работи с руското.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy