Ако изборите са през март, БНБ не може да отпечата новите „бюлетини за машинно гласуване“

Печатницата на БНБ няма необходимото оборудване, а ще са й нужни между 4 и 8 месеца, за да отпечата ролките с хартия, необходими за машинния вот съгласно променения Изборен кодекс, алармира депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов, който беше бивш министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.

По предложение на ГЕРБ в Изборния кодекс машините за гласуване бяха превърнати в принтери, като отпечатаните от тях разписки ще се „бюлетини от машинно гласуване“.

Ще има ли въобще машинно гласуване?

„Сроковете за производство на хартия са поне 4 месеца, а печатницата няма необходимото оборудване. На практика това значи, че ако бъде преодоляно ветото (на президента Румен Радев за Изборния кодекс), може да няма машинно гласуване. Предупреждавахме за това на комисия и в зала, казах го и днес с оглед на становището“, пише Божанов във фейсбук.

Още в първите дни на настоящия парламент се разбра, че за която и да е партия ще е трудно да събере мнозинство за правителство. Президентът Румен Радев вероятно също смята предсрочните избори за по-вероятна хипотезата и затова размота максимално консултациите с партиите, както и връчването на мандатите, така че при провал и на третия, евентуалните избори да са през март, а не през януари, например.

В момента на ход е „Продължаваме промяната“ с втория мандат, след провала на ГЕРБ с първия.

Божидар Божанов показа и факсимиле от позицията на Печатницата на БНБ.

„Предоставянето на оферта от производител на хартия отнема не по-малко от две седмици, а сроковете само за самото й производство варират между четири и осем месеца. Не на последно място бихме искали да ви информиране, че „Печатница на БНБ“ АД към настоящия момент не разполага с оборудване за разрязване на малки ролки, с оглед на което при потвърдена възможност от страна на производител за производство и доставка на хартия с указаните от Вас параметри, ще бъде необходимо „Печатница на БНБ“ АД да използва подизпълнител, съгласно предвидената в сега действащия Изборен кодекс възможност“, пише в позиция подписана от Красимир Михов, изпълнителен директор на печатницата.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbozhobozhanov.demokrati.bg%2Fposts%2Fpfbid09Kfe3TyXSrRwwKZTsTvPECxvu2CmutpH2iRNBPZUtKum6ZkL22yvQTUQZgTi1PQPl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“555″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Становището идва благодарение на това, че в комисията по електронно управление с председател Калина Константинова проведохме реално обществено обсъждане и свършихме работата на водещата комисия (Правната комисия – б.а.), уточнява още Божидар Божанов.

„Ако ГЕРБ, БСП и ДПС искат да премахнат машините, нека го кажат, а да не се крият зад благовидни твърдения за право на избор, което всъщност отнемат“, коментира още Божанов.

Преди броени дни президентът Румен Радев наложи вето на приетите от коалиция „хартиена бюлетина“ (ГЕРБ, БСП и ДПС) промени в Изборния кодекс, с които беше върната хартиената бюлетина в големите секции и машините за гласуване бяха обезсмислени.

Той върна и спорните текстове, които предвиждат машинните за гласуване да се превърнат в принтери. Тези текстове бяха предложени от ГЕРБ и предвиждат принтираните от устройствата разписки да се „бюлетини от машинно гласуване“, които да се броят на ръка като обикновените хартиени бюлетини. Ветото обхваща и поправките на ГЕРБ, които предвиждат в края на изборния ден машините за гласуване да не отпечатват протокол с обобщени данни, както и информацията от флашките на машините за самото гласуване да не се използва и да не е публично достъпна.

Преди ден по време на правната комисия коалиция „хартиена бюлетина“ (ГЕРБ, ДПС и БСП) в парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy