Акция на МВР и прокуратурата срещу криптобанката „Нексо“

МВР и прокуратурата провеждат съвместна акция срещу глобалния играч на криптовалути „Нексо“. Обиски и претърсвания текат на 15 адреса в София. Това съобщи на бирифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Акцията е част от международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи.

Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Русия, посочва БНТ.

Компанята „Нексо“ (Nexo) е свързана с бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев и сина на бившата социална министърка Лидия Шулева – Георги Шулев. По неофициални данни на бТВ са замесени още Калин Методиев и Сокол Янков.

Към момента няма яснота дали има задържани по случая. Това ще се прецени след като бъдат събрани доказателства, каза Сийка Милева. Тя уточни, че не всички собственици на компанията се намират в България.

Българската крипто банка „Нексо“ е сред най-големите в глобалната индустрия и управлява активи за 10 млрд. долара. Тя работи в нерегулирания свят на криптовалутите, който позволява банкова дейност без регулация. Бизнес моделът й не е много ясен, а финансовите й отчети не са публични.

В началото на декември от „Нексо“ обявиха, че започват да се изтеглят от американския пазар заради проблеми с регулаторите. Това стана след като около стотина клиенти на компанията заведоха групов иск за претърпени щети за 5 милиона долара в Калифорния. Междувременно два от основните конкуренти на „Нексо“ на глобалния пазар поискаха защита от фалит.

Към момента няма официално съобщение от „Нексо“ по случая.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy