Албания модернизира жп линията си до Дуръс и летището край Тирана

Албания модернизира жп линията си от столицата Тирана до най-голямото си пристанище на Адриатическо море Дуръс. Железопътната линия е част от европеския коридор VIII между Бургас – София – Скопие – Тирана и Дурас/Вльора.
За реализацията на пректа Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала 70 милиона евро. От тях половината са безвъзмездна помощ, а останата част са заем. Това съобщи вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку, която направи проверка за напресъка, предаде албанската агенция АТА.
„Този проект започна отдавна, но отне много време, за да бъде реализиран поради наличните процедури. Тази железопътна линия не е просто начин на транспорт – тя създава нова нагласа към пътуването, щадящо околната среда чрез намаляване на използването на превозни средства. Това е първата лястовица в железопътната индустрия“, каза Балуку.
Железницата е с дължина 39 км, от които 34 км е съществуващото трасе Тирана – Дуръс, което се реконструира и модернизира, а 5 км е новото трасе от „Мегатек“ до летище „Ринас“, край Тирана. С изграждането на жп връзката разстоянието от центъра на Тирана до летище „Ринас“ ще отнема само 12 минути, а пътуването между Тирана и Дуръс – 22 минути.
„Това е страхотно предвид трафика до Ринас. Железопътната линия ще бъде най-добрият вариант да стигнете до летището или до Дуръс“, каза Балуку.
Проектът в момента включва модернизацията на настоящата железопътна линия, а изграждането на гари и съоръжения по линията ще бъде финансирано допълнително. За целта Албания ще кандидатства за нов заем пред ЕБВР.
„Има няколко части в този процес. Договорът се прилага за първи път по отношение на железниците по модела „проектиране и изграждане“. Процесът беше извършен чрез открит международен конкурс, който включваше много голям преглед на всички участващи компании“, каза Белинда Балуку. Тя допълни, че работата по процеса на отчуждаване на земите също е напреднала.
„Процесът беше извършен в съответствие с действащите закони и споразуменията с ЕБВР. Дуръс се счита за най-важната възлова точка, тъй като други железопътни маршрути, свързани с Коридор VIII, ще започват от Дуръс. Имаме заявки и за други части на железопътната линия Дуръс – Рогожин или Рогожин – Поградец, за да има връзка със Северна Македония и Гърция“, каза Балуку.
Започнала е подготовката за много голям проект, свързан с железопътната линия Воре – Хани и Хотит, които са на границата с Черна гора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy