Александър Вучич обяви, че това е последният му мандат като президент на Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде снощи годишна пресконференция, на която благодари на гражданите за разбирането за всичко, което се е случило през изминалата година, и подчерта, че страната е запазила финансова стабилност и е постигнат огромен успех в намаляването на държавния дълг, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

Вучич изтъкна, че цената на газа в Сърбия ще бъде най-ниска, а цената на електрическата енергия – втората най-ниска в Европа.

Сръбският президент посочи още, че девет държави са оттеглили признаването на независимостта на Косово и се очаква десета да направи това.

Александър Вучич изтъкна, че пред Сърбия стоят тежки предизвикателства, когато става въпрос за Косово и Метохия, и отбеляза: „едва запазихме мира и стабилността“.

„Не сме провокирали никого в нито един момент, освен ако някой смята за провокация това, че спазваме нашата конституция и пазим гражданите“, заяви Вучич.

Той посочи, че 106 страни не признават независимостта на Косово, а само 84 я признават.

„Имаме девет страни, които оттеглиха признаването – Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Евсатини /Свазиленд/, Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Света Лусия и Малдиви, чакаме десета“, каза сръбският президент.

Вучич изтъкна още, че ръстът на пенсиите и следващата година ще следва ръста на заплатите.

„Заплатите се увеличиха от 311 на 642 евро, очакваме 735 евро през март“, каза сръбският президент.

Говорейки за енергетиката, Вучич изтъкна, че в момента Сърбия разполага с 580 милиона кубически метра газ общо в Банатски двор и унгарските газохранилища и досега е изтеглила само 87 милиона кубически метра.

Сръбският президент обяви, че това е неговият последен мандат.

„Това е моят последен мандат. Няма да променям конституцията. Моята работа е да бъда на страната на гражданите и да правя това по най-добрия начин, въпреки тежките обстоятелства, с които се сблъскваме“, заяви Вучич.

Той отбеляза, че чака да бъде свикан конгрес на Сръбската прогресивна партия, на който ще бъде избран неговият наследник.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy