„Алтерко“ купи 60 процента от словенска високотехнологична компания

Българската компания „Алтерко“ АД купи 60 процента от капитала на словенския високотехнологичен доставчик „Гоап“ (GOAP), съобщиха от българското дружество.

„Алтерко“ обяви, че за сделката са сключени споразумения за придобиване на дружествени дялове („SPA“) с всички четирима акционери на GOAP.

Общата цена на сделките от първата фаза възлиза на 2 млн. евро.

С придобиването „Алтерко“ възнамерява да разшири технологичното си портфолио и по този начин да увеличи предлаганите продукти както за крайни клиенти, така и за професионалните потребители.

Останалите 40 на сто от капитала на фирмата, принадлежащи на трима собственици – физически лица, са предмет на сключен с тях договор за опции, съгласно който „Алтерко“ има безусловна опция да закупи (call опция), а продавачите – условна опция да продадат (put опция) два пакета дружествени дялове – един от 16 на сто и един от 24 на сто.

Упражняването на всяка от опциите на продавачите е под условие на постигането в периода 2023 – 2025 г. на определени минимални критерии за печалба (EBITDA) и приходи.

Общата цена на дяловете при упражняване на опциите зависи от степента на реализиране на условията за това и може да варира в диапазона от 699 999,70 евро (1 369 080,41 лева) до 3 449 998,60 евро (6 747 610,76 лева), се казва в съобщението.

Основана през 1990 г. и базирана в Солкан, западна Словения, „Гоап“ специализира в решения за модулни системи за домашна автоматизация.

Словенската компания е широко известна със своето подразделение „Кубино“ (Qubino), което се фокусира върху производството на умни домашни устройства по протокола за безжична комуникация Z-Wave.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy