„Амазон“ започва съкращенията на 18 000 служители в целия свят

Гигантът в електронната търговия „Амазон“ (Amazon) съкращава част от служителите си в САЩ, Канада и Коста Рика, се казва в писмо за служебно ползване до екипа на компанията, видяно от Ройтерс.

 

Съкращенията са част от план на корпорацията за освобождаването на общо 18 000 души.

Служители на „Амазон“ вече получават предизвестия за уволнение, пише изданието „Сиатъл Таймс“. Компанията съкращава 2300 души в Сиатъл и Белвю, според информация на Департамента по заетостта на щата Вашингтон.

Служителите ще бъдат освободени от работа на 19 март, след 60-дневен преходен период, през който „Амазон“ ще продължи да им изплаща трудовите възнаграждения, но няма да очаква от тях да работят. Съкращенията вероятно ще засегнат най-сериозно отделите за човешки ресурси и търговия на дребно, информира „Си Ен Би Си“.

Първо ще бъдат уведомени, че са уволнени служителите в САЩ, Канада и Коста Рика.

Заетите в подразделенията на „Амазон“ в други региони ще бъдат информирани по-късно, че са съкратени. Например, тези в Китай ще получат предизвестията си след Лунната Нова година, която настъпва в неделя (22 януари), отбелязва „Си Ен Би Си“.

В Индия корпорацията освобождава до 1000 от служителите си, информира „Таймс ъв Индия“.

Уволненията ще обхванат до 6 процента от 350-те хиляди служители на корпорацията в глобален мащаб, отбелязва „Блумбърг“.

Това са най-големите съкращения, които „Амазон“ предприема от своето създаване. Компанията се присъединява към други гиганти от технологичния сектор, като „Майкрософт“ (Microsoft), „Туитър“ (Twitter) и „Мета“ (Meta), които съкращават служители на фона на забавянето на растежа на глобалната икономика.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy