„Амазон“ измести „Епъл“ от върха на най-скъпите световни брандове

Американският технологичен гигант „Амазон“ (Amazon) си върна първото място като най-ценна марка в света въпреки спада на пазарната капитализация на компанията с 15 на сто през 2022 г. до 299.3 милиарда щатски долара. Това става ясно от последния доклад на консултантската фирма „Бранд Файненс“ (Brand Finance), който прави каласация по пазарна капитализация на 500-те най-големи компании в света.

„Амазон“ е загубил над 50 милиарда щатски долара през 2022 г., като рейтингът на компанията е намалял от AAA+ на AAA. Проучването показва, че удовлетвореността на клиентите от обслужването им от „Амазон“ спада на фона на удължено време за доставки. Така потребителите са по-малко склонни да препоръчват услугите на компанията.

С прекратяване на ограниченията, свързани с пандемията от Covid-19, хората се завръщат към пазаруването „на живо“, което намалява търсенето на онлайн търговците, сочи проучването.

Друга американска корпорация – технологичната „Епъл“ (Apple), се нарежда на втора позиция като най-ценна марка в света. „Епъл“ е оценена на 297.5 милиарда долара, което е понижение с 16 на сто спрямо година по-рано. По-ниската капитализация на компанията е свързана със спад в прогнозираните приходи, тъй като се очаква нарушените вериги за доставки на стоки и затегнатият пазар на труда да ограничат предлагането на хардуерните продукти на марката.

Трети американски гигант – „Гугъл“ (Google) затваря топ три на най-скъпите брандове в света с пазарна капитализация от 281 милиарда долара.

„Технологичните марки по света са загубили значителна част от стойността си в отговор на променящите се модели на търсене. Инфлацията засегна компаниите в много сектори, но тъй като навиците на потребителите частично се връщат към моделите отпреди пандемията, търсенето на услуги на технологичните марки в голяма степен бе засегнато“, коментира Дейвид Хей, председател и главен изпълнителен директор на „Бранд Файненс“.

Нарушените вериги на доставки, недостигът на работна ръка и затрудненото финансиране оказаха своето въздействие върху компаниите, добави той.

В класацията намират място 48 технологични марки, с две по-малко миналогодишното издание, след като отпаднаха „Снапчат“ (Snapchat) и „Туитър“ (Twitter).

Други технологични компании, които са загубили от стойността си, са „Самсунг“ (Samsung Group) (-7 на сто до 99.7 милиарда долара), „Алибаба“ (Alibaba.com) (-56 на сто до 10 милиарда долара), „Фейсбук“ (Facebook) (-42 на сто до 59 милиарда долара) и „УиЧат“ (WeChat) (-19 на сто до 50.2 милиарда долара).

От друга страна „Инстаграм“ (Instagram) (+42 на сто до 47.4 милиарда долара) и „ЛинктИн“ (LinkedIn) (+49 на сто до 15.5 милиарда долара) са увеличили пазарната си капитализация.

Производителите на електрически автомобили „Тесла“ (Tesla) (+44 на сто до 66.2 милиарда долара) и китайската БИД (BYD) (+57 на сто до 10.1 милиарда долара) значително са повишили стойността си, според авторите на класацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy