Американската армия засилва присъствието си в Румъния

Една от най-мощните въздушнодесантни сили в света – 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, може да се прегрупира в Румъния, след като във военновъздушната база „Михаил Когълничану“ край Констанца пристигат генерал с две звезди и щабни офицери, за да координират американските войски и оръжейни системи, пише румънският вестник „Адевърул“.

Пентагонът обяви почти едновременно, че удължава срока на разполагане в Румъния на бригада от известната 101-ва въздушнодесантна дивизия и изпраща в базата край Констанца двузвезден генерал и няколко щабни офицери, съобщи БТА.

Според анализатори, потърсени за коментар от в. „Адевърул“, това е много важен ход.

Контраадмирал (р) д-р Константин Чоробя, бивш заместник-началник на отдел „Информационни операции“ в щаба на НАТО в Италия, каза, че „ако се наложи, този двузвезден генерал ще бъде готов да командва цялата 101-ва дивизия (между 10 000 и 15 000 войници – бел. ред.) в Румъния, а не само една бригада (около 4000 войници – бел. ред.), колкото е разположена в момента“.

„Възложена му е мисия и за да бъде готов за бой, той пристига в Румъния заедно с щабните си офицери, които ще трябва да изпълнят жизненоважни задачи. По-конкретно, те ще провеждат серия от разузнавания на място, за да определят спецификата на района, в който ще действат в случай на необходимост. Те ще записват подробности за терена, климата и дори обичаите на местните хора. Много важно е, че те ще определят направленията, в които ще действат в бойни мисии, ако е необходимо, и ще взаимодействат по-интензивно с румънските военни“, обясни Константин Чоробя.

Той допълни, че изпращането на двузвезден генерал с неговите щабни офицери толкова близо до зоната на бойните действия ще позволи да се вземат бързи решения за разположението на войските и оръжейните системи.

Чоробя открои като много важен елемент това, че 101-ва въздушнодесантна дивизия разполага със собствена авиация, собствени танкове, всякакъв вид бронирани машини и по време на битка няма нужда да иска друга въздушна подкрепа.

„Тази мобилност и способност за нанасяне на удари на 101-ва въздушнодесантна дивизия е източник на голямо раздразнение за Москва, а назначаването на генерал за командващ американските военни в Румъния, със сигурност ще създаде допълнителни главоболия на Кремъл“, коментира контраадмиралът, цитиран от „Адевърул“.

Според военния анализатор Аурел Казаку пристигането на генерал от такъв ранг с щабните му офицери изпраща две послания към Москва – от една страна, че американските войници са готови за битка, а от друга – че НАТО има строго отбранителна позиция в Румъния, тъй като въпросният генерал досега е бил в 10-а планинска дивизия, така че е от армията на планинските бойци.

Казаку също откроява като предимство бързината, с която ще могат да се взимат оперативни решения, тъй като персоналът ще бъде в базата „Михаил Когълничану“, а не в Германия например.

Новината за изпращане на военен с по-висок ранг в Румъния дойде няколко дни след като САЩ взеха решение да удължат с още девет месеца периода на разполагане на бригада от известната 101-ва въздушнодесантна дивизия в Румъния, считано от януари 2023 г. Бригадата, която в момента се намира в базата „Михаил Когълничану“, включва около 4000 военнослужещи и е планирано да смени военния си състав в срок от два месеца. Войниците ще бъдат заменени от друга бригада, пристигаща от САЩ, от същата дивизия, пише „Адевърул“, цитиран от БТА.

Понастоящем Пентагонът има значително военно присъствие в Румъния. 101-ва въздушнодесантна дивизия започна мисията си след решение, взето на срещата на върха на НАТО в Мадрид. В базата край Констанца има още около 2000 американски войници, като част от тях са от 2-ри кавалерийски полк „Страйкър“, които пристигнаха в Румъния след нахлуването на Русия в Украйна, с бронирани машини „Страйкър“. Тогава към тях се присъединиха около 700 други американски войници, организирани в бойна група, оборудвана с транспортьори „Страйкър“, бойни машини „Брадли“, танкове „Ейбрамс“ и хеликоптери „Блек Хоук“ и „Апачи“, припомня „Адевърул“.

Официално, в още две бази в Румъния има американски военни. Става дума за Девеселу, където е разположен противоракетният щит „Еджис Ъшор“ (Aegis Ashore), и Къмпия Турзий, където са разположени безпилотни самолети „ЕмКю-9 Рийпър“ (MQ-9 Reaper) в подразделение, специализирано в мисии за борба с тероризма, което преди това е действало в Близкия изток, пише румънското издание.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy