Американската брегова охрана наблюдава руски разузнавателен кораб край Хаваите

Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес.

Според съобщението бреговата охрана на САЩ наблюдава плаващия през последните няколко седмици край Хаваите разузнавателен кораб „Карелия“ от клас Вишня на Русия.

„Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен“, каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх и добави, че бреговата охрана още държи под наблюдение кораба, който оперира в международни води.

„Не сме забелязали някакво опасно или непрофесионално поведение и очакваме руснаците да оперират в района в съответствие с международното право“, добави Сингх.

Асошиейтед прес отбелязва, че докато появата на руски разузнавателен кораб покрай американската тихоокеанска брегова линия не е нещо необичайно, този път на случая се обръща повече внимание поради засиленото напрежение между САЩ и Русия във връзка с нахлуването на Москва в Украйна и неопределените заплахи за използване на ядрени оръжия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy