Американски военен кораб е спасил три търговски кораба в Червено море

Американски разрушител свали вчера три дрона, докато ескортираше търговски кораби в Червено море, станали мишена на атаки от Йемен, съобщи централното командване на САЩ (СЕНТКОМ), което отговаря за операциите в Близкия изток, предаде Франс прес.

„Имаше четири нападения срещу три търговски кораба, плаващи в международни води в южната част на Червено море“, посочи в изявление командването. „Разрушителят „Карни“ от клас „Арли-Бърк“ се отзова на сигналите за бедствие на корабите и им оказа помощ“, като свали три дрона, насочили се към военния кораб, се казва в съобщението.

„Карни“ засече ракета, изстреляна от район в Йемен, контролиран от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, която e паднала близо до плаващия под бахамски флаг кораб за превоз на насипни товари „Юнити експлорър“ (Unity Explorer). След това товарният кораб съобщи за незначителни щети, причинени от друга ракета, изстреляна от контролиран от бунтовниците район.

Плаващият под панамски флаг контейнеровоз „Номер 9“ (Number 9) съобщи за щети, които са му били причинени от ракета от Йемен, но отбеляза, че няма пострадали.

И корабът „Софи ІІ“ (Sophie II), който също плава под панамски флаг, съобщи, че е бил засегнат, но не са му нанесени значителни щети, съобщи БТА.

Преди това в изявление, публикувано в социалните мрежи, хусите съобщиха, че са извършили „операция срещу два израелски кораба в пролива Баб ел Мандеб“ (стратегически воден път, свързващ Червено море с Аденския залив), като първият е бил атакуван с „ракета, а вторият – с дрон“.

Според изявлението става въпрос за съдовете „Юнити експлорър“ и „Номер 9“. В него се уточнява, че нападението е извършено, след като те са „отхвърлили предупредителните съобщения“ от хусите.

Бунтовниците заявиха, че ще продължат да атакуват израелски кораби, „докато израелската агресия“ срещу братята им в ивицата Газа не спре.

По-рано през деня компанията за морска сигурност „Амбрей“ съобщи, че британски товарен кораб, плаващ под бахамски флаг, е бил обстрелван с ракети в Червено море. Според „Амбрей“ собствеността и управлението на нападнатия кораб са свързани с Дан Дейвид Унгар, британски гражданин, посочен като израелски жител в основния бизнес справочник във Великобритания.

Американското централно командване заяви, че тези атаки представляват „пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност“.

„Освен това имаме всички основания да смятаме, че тези нападения, макар да са дело на хусите в Йемен, са изцяло финансирани от Иран“, отбеляза то.

„САЩ ще обмислят всички подходящи ответни мерки в пълна координация с нашите международни съюзници и партньори“, допълни СЕНТКОМ.

Междувременно израелски военен говорител заяви, че двата кораба, за които йеменските хуси твърдят, че са атакували в Червено море вчера, нямат връзка с Израел.

„Единият кораб е значително повреден, в бедствено положение е и изглежда има опасност да потъне, а другият има леки повреди“, заяви пред репортери в Тел Авив, говорителят контраадмирал Даниел Хагари, цитиран от Ройтерс.

Новият случай е част от поредица нападения в Близкоизточни води след избухването на войната между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“ на 7 октомври.

Свързан с Израел товарен кораб беше пленен от хусите през ноември. Бунтовническото движение, което контролира по-голямата част от крайбрежието на Червено море в Йемен, вече е изстрелвало балистични ракети и бойни дронове срещу Израел и се закани да взема на прицел още израелски кораби.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy