Американското разузнаване проучва над 500 сигнала за НЛО

Американското разузнаване проучва повече от 500 сигнала за неидентифицирани летящи обекти (НЛО), се казва в оповестен вчера доклад. В него се посочва, че макар много от НЛО да се оказват дронове или балони, естеството на стотина остава неизвестно, предаде Франс прес.

След последния доклад на службата на Директора на националното разузнаване (DNI) от юни 2021 г., в който се казваше, че вече са проучени 144 НЛО, е съобщено за най-малко 247 неидентифицирани въздушни явления.

Към това число се добавят 119 случая на поява на мистериозни самолети, открити в събирани в продължение на двадесет години стари архиви. Така случаите стават общо 510.

Повечето от новите явления са наблюдавани от пилоти от американския военноморски флот и от военновъздушните сили, отбелязва американското разузнаване.

Сред тези инциденти близо 200 имат напълно банално обяснение. При тях се е оказало, че става дума за балони, дронове или на замърсяване на въздуха, птици, метеорологични явления или носени от вятъра найлонови торбички.

Други обаче нямат обяснение според неповерителното резюме на дирекцията, представено на Конгреса.

Неизяснените случаи се наблюдават внимателно от Пентагона, американските разузнавателни агенции и НАСА. Причината не е страх от НЛО, а от шпионски капацитет на конкурентни страни.

„Неидентифицираните въздушни явления продължават да представляват риск за безопасността на въздухоплаването и потенциална заплаха за събиране на разузнавателна информация“ от вражески страни, се казва в доклада.

През юни НАСА обяви началото на продължително проучване на обекти, движещи се необичайно или много бързо в атмосферата, за които не може да бъде намерено обяснение.

Пентагонът създаде през ноември 2021 г. служба, която да се занимава със събирането и анализирането на цялата информация за НЛО предвид засиления натиск от Конгреса по темата.

Вашингтон е особено разтревожен от шпионските възможности на Китай благодарение на използването на дронове или други въздушни средства.

„Приемаме много сериозно докладите за нахлувания в нашите земя, море или въздушно пространство и анализираме всяко от тях“, подчерта в изявление вчера говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy