Андрей Цеков: От години пътното строителство е политически бизнес

„Всеки път, когато „Продължаваме промяната“ участва в изпълнителната власт, въпросът относно обществените поръчки за пътно строителство и пътни ремонти, се превръща във взривоопасна тема. Защо? Много години пътното строителство се е превърнало в политически бизнес, а не в обществено полезна дейност. Това е неоспорим факт. Десетилетия пътното строителство се е възлагало в условията на минимална или почти отсъстваща конкуренция“. Това коментира в предаването „На фокус“ на Нова телевизия в неделя министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

„Нито едно управление не е легитимно само единствено защото около него има политическа подкрепа. За да бъде легитимно едно управление, то трябва да е полезно за българските граждани. Ако управлението не е полезно за българските граждани, то от него няма смисъл,“, коментира още той, запитан може ли работата му да взриви управлението.

Министърът каза, че ще се работи за връщането на конкуренцията и прозрачните процедури.

„Никога не съм чувал името Бабаков, в Москва съм бил на частни визити като част от екипа на частна компания, няколко пъти между 2000 и 2013 година. Турски поток е строен между 2019 и 2021 г.“, каза Цеков, който повтори, че не познава въпросния руски министър.

Министърът коментира и възложената от кабинета „Петков“ финансова инспекция на поръчките за пътни ремонти. „Проверени са договори за 700 милиона за текущ ремонт, сключвани между 2019 и 2020 г. Докладът установил, че по 90 от заданията са извършвани основни, а не текущи ремонти, което не може да се прави с такъв договор“, обясни министърът.

„Тези обекти са незаконни строежи, това е установени по времето на служебния кабинет. Тоест по едни договори, сключвани между 2019-2020 г., са похарчени 710 милиона за незаконни строежи“, заяви министър Цеков.

Той отговори и на обвиненията на бившия министър Николай Нанков.

„Към настоящия момент и в последната повече от година и половина България няма сключени договори за пътно поддържане. По време на служебния кабинет са сключени договори за зимна поддръжка, т.е. за снегопочистване и за аварийни ремонти на различна стойност. За Варна примерно 11 милиона лева, за София – около 30 милиона лева. По тези договори е осъществено зимно поддържане за миналия сезон. Стойността общо за цялата страна е около 140 милиона лева. През останалото време Агенция „Пътна инфраструктура“, в разрез с предмета на договорите, е осъществяла и текущи ремонти, т.е. кърпене на дупки, каквито по тези договори не може да се възлагат. И това, което разпоредихме ние, е да не се извършват такива дейности в разрез с нарушението на закона, а да се изчака сключването на новите договори за текущ ремонт“, заяви министър Цеков. Той каза, че зимното почистване е обезпечено отчасти за по-голямата част от страната.

Има обявени обществени поръчки, но те се обжалвали.

„Смятам, че има политически мотив (за обжалването, б. р.). Не искам да се ангажирам с това, от коя партия идва това“, заяви Цеков.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy