АПИ пуска търга за магистралата от Бяла до Велико Търново

0

В края на есента се очаква агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да обяви обществена поръчка за изграждането на участъка от Бяла до Велико Търново. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на деветата годишна конференция на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, предаде пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Това е последният участък от магистралата Русе – Велико Търново, която е сред трите заложени проекта за финансиране през настоящия програмен период по програма „Транспортна свързаност“ 2921 – 2027 г.

За другите два участъка от Русе до Бяла и обходът на Бяла бяха подписани договорите по времето на служебното правителство на Гълъб Донев, а процедурата стартирана при третия кабинет на Бойко Борисов. https://www.mediapool.bg/zastrahovka-dallbogg-za-magistralata-ot-ruse-do-byala-news341586.html До момента строителството им обаче не е започнато, защото държавата се бави с одобрението на проекта и извършването на отчуждаванията на терените.

Магистралата Русе – Велико Търново е част от амбициозния проект за изграждане на магистрала от Русе до Маказа, за който се говори от години – още от времето на тройната коалиция. По времето на първия кабинет на Бойко Борисов, през 2011 г., обектът беше обявен за национален с решение на Министерския съвет, но тогава се говореше за скоростен път, а не за магистрала.

Служебният регионален министър арх. Иван Шишков вече започна да говори за магистралата от Русе през Велико Търново до Маказа. Пътят от старата българска столица до гръцката граница обаче не е проектиран. Шишков твърдеше, че се подготвя обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за продължение на магистралата към ГКПП „Маказа“, но до момента няма обявена.

Магистралата Русе – Велико Търново – Маказа е част от европейския транспортен коридор ІХ. Той започва от Хелзинки във Финландия и завършва на гръцкото пристанище Александруполис.

20 пътни отсечки ще стават скоростни пътища

Двадесет първокласни пътни участъка ще се разширяват до габарит за скоростни пътища, съобщи още Андрей Цеков. По думите му това е един от „ключовите приоритети“ залегнали в бюджета на АПИ за 2024 г. Заложено е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на Подробни устройствени планове.

Става въпрос за участъци от пътя по направленията Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други, каза регионалният министър.

„Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие“, заяви Андрей Цеков. По думите му целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българите.

Разширяването на магистрала „Тракия“ и довършването на „Хемус“

Още тази година АПИ ще възложи и идейното проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала „Тракия“ в участъка между София и Пловдив, обеща Андрей Цеков.

За разширението на магистрала „Тракия“ също се говори от години.

Амбицията на настоящото ръководство на министерството е този или следващия месец да бъде предложен и механизъм, който да позволи строителството на магистрала „Хемус“ да продължи, каза още регионалният министър.

Първоначалното му обещание беше до края на август Министерският съвет да вземе решение настоящите договори с т.нар. доставчици на материали и услуги да станат редовни договори на подизпълнители, но това не се случи.

След критики от страна на бившия регионален министър Гроздан Караджов (ИТН) от кабинета на Крили Петков, Андрей Цеков заговори за нови варианти. Така срокът за взимане на решение какво се прави с дострояването на „Хемус“ непрекъснато се отлага и вече три години почти нищо не се прави по строителството на магистралата.

Пътят Видин – Ботевград ще е готов до края на 2025 г.

Относно изграждането на скоростния път Видин – Ботевград вече са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025-та година той трябва да бъде завършен, обеща Андрей Цеков.

След това обаче допълни, че за „съжаление работата по трасето Монтана – Мездра ще трябва да започне отначало“. За участъка между Враца и Монтана все още няма готов проект.

Екипът на МРРБ и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала „Струма“, заяви Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

Тази магистрала също се строи десетилетия наред, като по времето на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски обещанието беше да е готова за Олимпиадата в Атина през 2004 г., но близо 20 години по-късно това все още не е факт.

Скоро трябва да започне и строителството на участък от магистралата „Дупница – Гюешево“, стана ясно още от думите на Андрей Цеков. Той уточни, че през тази година има сключен договор за изработка на Подробен устройствен план и технически проект на магистралата. Той беше възложен по времето на служебното правителство на Гълъб Донев.

„Магистрала „Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година“, каза Андрей Цеков. Магистралата е на фаза екооценка от поне пет години.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy