Арестуван е най-издирваният бос на мафията в Италия

Италианските карабинери са арестували Матео Месина Денаро, считан за най-издирвания мафиотски бос в страната през последните 30 години, съобщиха световните агенции. Според първоначалната информация 60-годишният Денаро е бил задържан в болница в Палермо. Той е постъпил за лечение, но засега италианските власти не дават повече подробности.

Денаро се укрива от три десетилетия. Той е задочно осъден доживот за участието си в организацията на убийствата на двамата най-известни италиански магистрати – Джовани Фалконе и Паоло Борселино. И двамата загиват при бомбени атентати през 1992 г. Те са основни фигури в първото голямо дело срещу мафията през 80-те години на миналия век – т.нар. Максипроцес. По него са осъдени стотици членове на Коза Ностра. Част от тях получават и доживотни наказания.

Издирваният досега Денаро е спряган за „бос на босовете“ след смъртта на Бернардо Провензано през 2016 г. и на Салваторе (Тото) Риина година по-късно. Освен за участието си в атентатите срещу Фалконе и Борселино той има и още задочни присъди.

„Голяма победа за държавата“. Така италианската премиерка Джорджа Мелони коментира акцията по задържането на Денаро. Тя допълни, че арестът му доказва, че властите не са се отказали от борбата си с мафията.

Разследващите твърдят, че въпреки че се е укривал, допреди няколко месеца Денаро е командвал действията на мафията най-вече в района на южния сицилиански град Трапани.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy