Арест в Германия за подготвяна токсична атака с ислямистки подбуди

Следователи от звено за борба с тероризма в Германия са арестували 32-годишен иранец в град Кастроп-Рауксел в северозападната Рурска област по подозрение, че е подготвял нападение с ислямистки подбуди. Арестуван е още един мъжq предаде ДПА. Двамата мъже са изведени без връхни дрехи и не са оказали съпротива, разказаха очевидци.

Според разпространено в неделя сутринта съвместно изявление на германската прокуратура в Дюселдорф и полицейските управления в Реклингхаузен и Мюнстер иранският гражданин е заподозрян, че се е снабдил с токсините цианид и рицин.

Многотиражният в. „Билд“ съобщи, че служители на федералната агенция за контрол на заболяванията – институтът „Роберт Кох“, и федералната криминална полиция са участвали в операцията.

Не се съобщава кога и как е било планирано да бъде извършено нападението. Иранецът може да получи присъда от 6 месеца до 10 години затвор.

Местната електронна медия Ве Де Ер (Вестдойче рундфунк) съобщи, че двамата задържани са братя. Следователите са пристигнали на мястото около полунощ в събота, за да претърсят жилището на заподозрения в Кастроп-Рауксел, на около 15 километра северозападно от Дортмунд.

Много от тях са били със защитни костюми. Широк район около мястото е бил отцепен. В операцията са участвали полицаи, пожарникари и спасители. Уликите са били поставяни в сини контейнери и отнасяни в обект за обеззаразяване, обособен от противопожарната служба, съобщи репортер на ДПА.

„Обвиняемият е заподозрян, че е подготвял сериозен акт на насилие, опасен за държавата“, уточнява германската полиция.

Обискът на жилището е имал за цел да бъдат открити предполагаемите токсини и други доказателства. „Доказателствата са осигурени и се оценяват“, уточни полицията.

Според „Билд“ федералната криминална полиция е наблюдавала двамата мъже дни наред, след като било получено предупреждение от „приятелска разузнавателна агенция“.

Преди четири години в Кьолн имаше друг случай с рицин. Тогава тунизиец и германка бяха произвели отровата и извършиха пробна експлозия. И двамата излежават дълги присъди. Тогава също беше получен сигнал от партньорска агенция, след закупуване на голямо количество от силно отровното вещество. В Кьолн властите стигнаха до извод, че бомба, натъпкана със стоманени топчета и рицин е можела да убие 200 души.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy