Асен Василев: В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, в България – пред медиите

„В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“, коментира в петък съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев по повод намеците на прокуратурата за негови действия в подкрепа на криптобанката Nexo.

Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите, казаха от партията.

Оттам обясниха, че през март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите – институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи. Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската централна банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата е направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени.

„Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона“, добави Асен Василев.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy