Асен Василев: Завеждаме дело срещу Борисов за твърденията му за комисионни от оръжието за Украйна

Лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев ще заведат дело срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод твърдението му от събота, че посредници са получили комисионни за 800 млн. лв. от продажбата на българско оръжие за Украйна. Борисов каза още, че тези посредници са свързани с Кирил Петков и Асен Василев.

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи“, каза Асен Василев в неделя пред БНР.

Той направи и уточнение – “първо, може би е добре да се напомни на гражданите, че г-н Борисов е осъден лъжец от българския съд”.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, каза бившият вицепремиер.

„Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери“, уточни Василев.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това.

„Сделката е абсолютно ясна – Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната“, каза Василев във връзка с разследването на германския вестник „Ди Велт“, според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

В събота твърденията на Борисов коментира и Кирил Петков.

„Трябва да спрем да му обръщаме внимание на борисовките. Защото тези борисовки отвличат вниманието от важните неща. Да почнем въобще да не обръщаме внимание на тези, както един наш колега каза, кал и каскети. Свършва. Няма да им обръщаме внимание, движим се с истинските въпроси за България“, каза тогава той.

В предаването „Неделя 150“ Асен Василев коментира предизборното обединение на ПП с ДБ.

„Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото“, каза той.

По думите му вече се очертават две групи от партии – едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре:

„Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната“, добави той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy