Асен Василев: Трябва чудо, за да се сформира кабинет

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира в неделя, че трябва да стане чудо, за да се сформира кабинет с третия мандат, и е скептичен, че бъде изработен програма, която да задвижи България напред, или пък ако има такава, че ще бъде подкрепена. Депутатът ат ГЕРБ Десислава Атанасова пък смята, че третият мандат би бил обречен на провал, ако президентът Румен Радев го връчи на БСП.

„Да се сформира кабинет „орел, рак и щука“ с третия мандат не би било добре за България“, заяви Асен Василев пред БНР.

По думите му без ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“ не би могло да има правителство. „Кажете ми как се прави естествена коалиция с тези три партии?“, попита Василев и сам си отговори, че това „няма как да бъде“.

„Продължаваме промяната“ (ПП) обаче още няма решение какво да е поведението ѝ по отношение на третия мандат.

„Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април. Ако стане чудо – видим програма, която движи България напред, прекъсва корупцията и видим състав, който може да изпълни това – ще го подкрепим, но леко съм скептичен, че това ще се случи. Или, ако се случи, скептичен съм, че ще го подкрепят другите партии“, прогнозира съпредседателят на ПП.

Според него ГЕРБ и ДПС не са разпознали в декларацията с приоритети на ПП възможност за правителство, защото от „Продължаваме промяната“ им пречат да крадат.

„Идеята не е вторият да управлява, това не е нормално. Идеята не е и седмият да управлява – това би било още по-малко нормално. Ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси и не е ясно кои са те. … Правителството „Петков“ беше добър пример за това как трябва да се подходи към коалицията“, заяви Асен Василев.

„Ние с БСП, с техен мандат особено, няма да участваме в управление. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, това означава категорично, че желае да продължи да управлява служебното правителство и 48-ият парламент да се разпусне“, заяви на свой ред Десислава Атанасова пред националното радио.

Според нея „Демократична България“, „Български възход“, „Възраждане“ и ДПС са възможни опции за президента. С ДБ сме от едно общо европейско семейство и тук можем да водим разговори за евентуална подкрепа, ако те получат мандата, заяви народният представител на ГЕРБ.

„При тези разговори ние ще очакваме ДБ да дадат една много ясна оценка – първо за управлението през 8-те месеца на ПП, в което участваха и те, второ – за всички корупционни скандали в България, за скандалите около затварянето на Мариците и ангажимента, който лично е поел Асен Василев, трето – за скандалите с цената на газа и 30% по-скъпият руски газ, който плащахме на посредници, за скандалите около всеки един лев на всеки литър гориво“, постави Атанасова условията на ГЕРБ.

Нашето трайно разбиране е, че подкрепата не се дава даром. Само че някой се е легитимирал като промяна или като демократична сила и си е закачил на ревера значка с подобен слоган, не означава, че ние бихме подкрепили безрезервно който и да е, коментира тя.

Според нея е имало възможност вторият мандат да бъде осъществен, ако е имало ясен, категоричен и добър документ, за какъвто ГЕРБ са говорили веднага след предсрочните избори. Проявен бил обаче политически инатлък и се отричало всичко на ГЕРБ.

Атанасова смята, че отхвърлената в петък декларация с управлението приоритети на ПП, заради което се връща неизпълнен вторият мандат, е била непълна. „Няма как ГЕРБ и нашите коалиционни партньори от СДС, които имаме над 140 страници управленска програма и имаме ясни приоритети, да застанем зад документ, който е непълен и неадекватен“, заяви тя.

Според нея тази декларация била само фасадна маска, зад която ПП скрили истинските си намерения да не предлагат състав и структура на Министерски съвет.

Ясно е, че без двете големи партии в 48-то НС не може да се реализира мандат, каза още Атанасова, според която от ГЕРБ са направили много отстъпки.
 
„Ако не се осъзнае, че когато с обидни думи, хули и чегъртане срещу ГЕРБ, всъщност се обиждат всички наши избиратели, то политически разговор не може да има. Сега партиите ДБ и ПП трябва да осъзнаят този факт. Трябва да осъзнаят факта, че без ГЕРБ правителство и управление не може да има. Ако желаят и ако на ДБ се връчи мандата, може да говорим за приоритети“, посочи народният представител на ГЕРБ..

„Всички опции са възможни, защото става въпрос за нашата държава. Всички трябва да положим максимални усилия. /…/ Ако политическата класа не осъзнае, че на народа му трябва хляб, а не зрелища, би могло да има шанс и да има правителство“, каза в заключение председателят на ПГ на ГЕРБ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy