Атанас Атанасов: Случаят с Nexo е прокурорско-герберска уйдурма

“В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително. Колегите от „Да, България“ трябва да решат дали да върнат парите от даренията от служители на Nexo, но към момента няма основания за това“, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасовпред Нова тв.

„Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. И бих се възползвал от цветистия език на Бойко Борисов. В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма“, допълни той

Атанасов заяви, че в предстоящата предизборна кампания няма да се говори само за темата Nexo, а и за Gemcorp.

“Трябва да бъдем бити – заедно и поотделно, ако може. И ПП, и ДБ. Няколко пъти обсъждахме в парламентарната група след избухването на скандала – всичко е абсолютно чисто“. така Атанасов коментира резултатите от вътрешната проверка на партията, касаеща списъка с дарители от Nexo, които бяха обявени публично.

Според него в случая става дума за компромат, който почивана обективни данни.

„Как една политическа партия да проверява всичките си дарители? Политическата партия, която оглавявам, не е ДАНС“, каза той.

Преди ден “Да, България“ обяви, че даренията от служители на Nexo за партията са малко над 10% от всички дарения, които тя е получила през 2021 г. и 2022 г.,

В четвъртък се проведе акция в българските офиси на криптобанката Nexo, като на четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз.

„Не отговарят на истината твърденията, че даренията на свързани с Nexo лица представляват 90% от всички дарения за партията. Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите“, пише в позицията.

Проверка на „Да, България“ е установила, че партията е получила дарения от 15 служители на Nexo. Те са превели общо 199 999 лв. през 2021 г. и 199 993 лв. през миналата година.

През 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“, са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв. През 2022 г. даренията са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв.

Това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП „Движение Да България“, като юридическо лице, е титуляр.

„Да, България“ съобщава, че ще подкрепи предложението да се създаде временна парламентарна комисия по темата и ще предложи тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy