Байдън обеща завършването на подводен тунел под река Хъдсън в Ню Йорк

Американският президент Джо Байдън посети Ню Йорк, където обяви, че близо 300 милиона долара ще бъдат вложени в построяването на изключително важен подводен тунел, свързващ Манхатън с щата Ню Джърси, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е проект, за който в продължение на повече от десет години се водят спорове.

„Докато други се опитваха да прекратят този проект, аз дадох да се разбере, че той има национално значение“, каза Байдън пред политици и свои привърженици, събрали се в железопътно депо край тунела на река Хъдсън – най-натовареният железопътен коридор в страната.

Посещението на президента в Ню Йорк има за цел да подчертае неговия успех в осигуряването на инвестиции на фона на заплахите от страна на републиканците в Конгреса да замразят плановете му относно икономиката и да блокират работата на правителството, ако той не се съгласи да ограничи разходите.

За Байдън, който през следващите седмици се очаква да обяви кандидатурата си за президент на изборите през 2024 г., тези посещения са и възможност да свери тона за икономиката на САЩ в предстоящата си Реч за състоянието на Съюза, в която ще изтъкне откриването на нови работни места и възстановяването на производството.

„Уолстрийт е важен, но не той изгради тази страна. Средната класа построи тази страна, а единството създаде средната класа“, каза Байдън.

Байдън посети по-рано Балтимор, за да обяви планираното възстановяване на 150-годишен тунел, а в петък тази седмица ще бъде във Филаделфия, където ще постави акцент върху подмяната на токсични оловни тръби с други. И двата проекта са финансирани до голяма степен с приетия през 2021 г. закон за инфраструктурата на стойност 1,2 трилиона долара, припомня Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy