Байдън обяви извънредно положение в Калифорния заради зимните бури

Президентът на САЩ Джо Байдън утвърди обявяването на извънредно положение в Калифорния заради неспирните бури, връхлитащи щата от 26 декември. Те станаха причина за смъртта на най-малко 19 души, както и за наводнения, прекъсвания на електричеството, кални свлачища, евакуации и затваряния на пътища, предаде Ройтерс.

Байдън нареди усилията на местно и щатско равнище за ликвидиране на последиците от бедствията в районите, засегнати от тежките зимни бури, наводнения и свличания на кални и земни маси, да бъдат подпомогнати и с федерално финансиране, съобщи Белият дом.

От отпуснатите от централния бюджет на САЩ средства ще могат да се възползват и пострадали хора от окръзите Мърсед, Сакраменто и Санта Крус, допълва американското президентство.

Нова буря с проливни дъждове връхлетя вчера Калифорния и предизвика големи наводнения на места.

На места пътища и полета бяха наводнени, засегнато бе и електроподаването и без ток са над 68 000 потребители.

В района на Салинас, град с 160 000 жители, южно от Сан Франциско, където едноименната река преля от коритото си, наводнението достигна селскостопанските площи, но засега е пощадило градските зони.

В планинските райони има силни снеговалежи. В Сиера Невада се очаква снежната покривка да достигне един метър този уикенд.

За понеделник метеоролозите вещаят нова буря.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy