Байдън оптимист за споразумението за повишаване на държавния дълг

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че той и републиканците в Конгреса са близо до постигането на споразумение за повишаването на тавана на държавния дълг, за да се избегне изпадането на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си.

Американският лидер очаква до полунощ местно време да има яснота по въпроса, съобщиха информационните агенции.

“Що се отнася до повишаването на дълговия таван, всичко изглежда добре. Доста оптимистично съм настроен“, каза той, цитиран от пресслужбата си.

По думите на Байдън споразумението е „много близо“.

Министърът на финансите Джанет Йелън коригира датата, на която САЩ ще изпаднат в неспособност да обслужват дълговете си, ако таванът не бъде повишен. Според новото очакване на ведомството ѝ това ще бъде 5 юни, а не 1 юни, както беше обявено преди това, съобщи БТА.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева разкритикува остро САЩ за бавенето в постигането на споразумение по въпроса за дълговия таван буквално до последния момент и сравни спора между политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка.

Стабилността на световната финансова система е застрашена, предупреди шефът на МВФ. Тя изрази недоволство от воденето на политическите преговори в САЩ в “12-ия час“.

“Всички сме чели приказката за Пепеляшка и как тя трябвало да си тръгва от бала точно в полунощ. И ние се намираме в този момент“, каза Георгиева пред репортери във Вашингтон.

„Така че, извинете, но може ли да решим този въпрос, преди каляската ни да се е превърнала в тиква? Не е само загубата на пантофката това, от което сме заплашени.“

Демократи и републиканци вече седмици наред водят тежки кръгове преговори, на които спорят за повишаването на дълговия таван. Това стана, след като през януари САЩ превишиха законово установения праг на дълга от 31.4 трилиона долара.

Причината за спора е, че контролиращите Камарата на представителите републиканци поначало са съгласни да бъде повишен дълговият таван, но поставят като условие това да стане в замяна на значително намаляване на бюджетните разходи – нещо, на което правителството на Байдън и демократите гледат с неохота.

Изпадане на САЩ в невъзможност да обслужват дълговете си може да има катастрофални последици за световната икономика, предупреждават повечето експерти.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy