Байдън срещу Тръмп: Каква е разликата между двата случая на открити секретни документи в домовете им?

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи двама различни специални прокурори, които да проведат независими разследвания за боравенето със секретни документи от страна на бившия президент републиканец Доналд Тръмп и неговия приемник демократ Джо Байдън.

Джак Смит, прокурор, разследващ военни престъпления, разследва дали Тръмп или негови сътрудници са съхранявали неправилно секретни документи в имението му във Флорида, след като той сдаде поста през 2021 г. и впоследствие се опита да възпрепятства федерално разследване. Гарланд назначи Робърт Хър, бивш федерален прокурор в щата Мериленд при управлението на предишния президент на САЩ, да разследва изнасянето и държането на поверителни документи от времето, когато Байдън е бил вицепрезидент, и откриването им в неговия дом и в някогашния му офис в мозъчен тръст.

Какви са приликите между двата случая?

Нито Тръмп, нито Байдън не би трябвало да съхраняват каквито и да било секретни документи. По време на преходния период при смяната на президента документите на всяко от правителствата би трябвало да бъдат предадени под юридическия надзор на Националния архив.

За незаконно се смята съзнателното или умишлено изнасяне или държане на секретни материали. Нарушението на правилата за надлежно съхраняване и защита на секретни материали създава риск за националната сигурност, ако те попаднат в грешните ръце.

Байдън каза, че е изненадан да научи, че у него са открити секретни документи. Тръмп посочи в социалните мрежи, без да предостави доказателства, че е разсекретил документите, макар че адвокатите му отказаха да потвърдят неговите твърдения при изслушване в съда.

Въпросните материали датират от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г. и на президентския мандат на Тръмп между 2017 г. и 2021 г.

По какво се различават двата случая?

Правни експерти казват, че има съществена разлика между двата случая.

Що се отнася до Тръмп, Националният архив се опитваше повече от година след сдаването на поста от предишния президент на САЩ да си върне всички задържани документи, но без успех. Когато Тръмп най-накрая върна 15 кутии с документи през януари 2022 г., служители на Националния архив откриха, че сред тях има секретни материали.

Въпросът беше отнесен до министерството на правосъдието, което издаде призовка миналия май, опитвайки се да върне всички секретни документи. Тогава разследващите посетиха дома на Тръмп, където неговите адвокати предадоха още материали и казаха, че в сградата няма повече документи.

Това се оказа лъжа. Допълнителни доказателства, събрани от ФБР, включително записи от камерите за наблюдение от имението „Мар а Лаго“, подтикнаха федералните агенти да поискат съдебна заповед за обиск на 8 август на фона на опасения за възможно възпрепятстване на правосъдието.

ФБР откри още 13 000 документа, около 100 от които се оказаха секретни.

В случая с Байдън Гарланд каза, че адвокатите на президента са информирали през ноември Националния архив и министерството на правосъдието, че са открили по-малко от дузина поверителни документа в килер в личния офис на президента в мозъчния тръст „Центъра Пен“ във Вашингтон по-рано този месец.

След откриването им адвокатите продължиха с допълнителните претърсвания на имотите на Байдън във Вашингтон и в Рехобът Бийч, щата Делауер, където бяха открити още документи през декември и след това този месец. Всички те бяха предадени на властите.

С какви юридически последици са заплашени Байдън и Тръмп?

За престъпление се смята само държането и изнасянето на секретни документи в чужбина.

Прокурорите обикновено не повдигат обвинения за случайно държане на поверителни документи, но ако съществуват доказателства за възможно възпрепятстване на правосъдието, това може да промени нещата.

По тази причина юридически експерти казват, че Тръмп е заплашен с много по-сериозни юридически последици от Байдън.

Към днешна дата няма дори намек от страна на министерството на правосъдието, че Байдън умишлено е държал поверителни документи или е отказал да ги върне на властите.

Освен това е малко вероятно Байдън да стане обект на съдебно преследване, тъй като е действащ президент.

Министерството на правосъдието не е променяло дългогодишното си правило, че действащ президент не може да става обект на съдебно преследване.

Това помогна да бъде предпазен Тръмп, когато той беше президент и специалният прокурор Робърт Мълър го разследваше.

В онзи случай Мълър отказа да постанови дали Тръмп е възпрепятствал разследването срещу него за възможни връзки между Русия и предизборната му кампания през 201 6 г. именно заради въпросното правило на министерството на правосъдието.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy