Банкер и спец по дялови инвестиции влизат в управата на ББР

Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски влизат в ръководството на Българската банка за развитие, съобщиха от финансовата институция. Двамата ще станат членове на управителния съвет след избора им от надзорния съвет на банката.

Караниколов и Церовски са предложени за избор от надзора на банката от комитета за подбор в ББР. Документите на двамата са внесени за предварително одобрение от Българската народна банка.

„Това е първият напълно прозрачно организиран процес по назначаване на членове на ръководството на кредитната институция, в който кандидатите са публично обявени от надзорния съвет на банката преди официалния им избор“, пише в съобщението.

Двамата нови членове на УС ще имат задача да укрепят дейността на институцията.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, тъй като е бил член на управата и изпълнителен директор в периода 2011-2013 г. От 2007 до 2011 г. е бил част от екипа на „Юробанк България“ („Пощенска банка“).

Кариерата му минава през Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на труда и социалната политика. Има експертиза в сфери като публична администрация, европейска интеграция, стратегии и програми на ЕС. От 2016 до 2017 г. е бил част от ръководството на Фонда на фондовете, където е заемал позицията зам.-председател на УС и изпълнителен директор, а през 2021 г. е бил и председател на надзорния съвет на фонда. От 2019 г. е началник на управление „Финансови инструменти“ в ББР.

Илия Караниколов е магистър по стопанско управление и администрация от Университета за национално и световно стопанство в София и има специализации в сферата на изкуствения интелект (Хелзинкски университет), управлението на финансови инструменти (Лондон), кредитния риск (Прага), управлението на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в сферата на банковото дело и дяловите инвестиции. Професионалният му път минава през германските финансови институции „Комерцбанк“ (Commerzbank), „Дойче Бьорзе“ (Deutsche Börse) и „Дрезднер Банк“ (Dresdner Bank). Церовски е бил асоцииран инвеститор във фонда за дялово финансиране от Великобритания „Аргус Кепитъл“ (Argus Capital), където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд „Делта Кепитъл“ (Delta Capital). От 2011 до 2021 г. е част от екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където е ръководител на програмата за местно предприемачество на ЕБВР, отговаряща за развитието на МСП сектора в България. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy