Банкнота „Ковачки“ напомня кой печели от блокираната енергийна реформа

Природозащитната организация „Грийнпийс“ – България „емитира“ специална банкнота с образа на енергийния олигарх Христо Ковачки. Честа му е отредена, защото според екозащитниците той е сред печелившите от блокираните реформи в енергетиката. Купюрът бе представен от активисти със светлинна акция пред Народното събрание, Министерския съвет и Президентството.

Това са трите институции, които с действията си от последните седмици се опитаха да стопират всякакви реформи, които биха довели българската енергетика в XXI век и биха разклатили позициите на системни замърсители с тежка корупционна история, обявиха от организацията.

С помощта на иновативната технология на фотографията с пикселстик „Грийнпийс“ извади на светло олигархично-корупционните зависимости между властта и енергийните олигарси, които виреят най-добре на тъмно. Освен силуета на „Ковачки“ на банкнотата се виждат водни знаци с пушещите комини на ТЕЦ „Бобов дол“. Номиналът й е 60 лв. по повод скорошната годишнина на консултанта, който крие връзките си с картел от фирми в енергийния сектор в България зад мрежа от офшорни компании, обясняват от „Грийнпийс“ – България.

Организацията припомня, че на 12 януари депутатите задължиха правителството да предоговори с Брюксел плана за възстановяване и устойчивост, заради поетите от предишния кабинет ангажименти са намаляване на въглеродните емисии с 40 процента до 2026 г. спрямо нивата им от 2019 г. Според „Грийнпийс“ – България това унищожава амбицията за декарбонизация на страната ни и епровалено възможността за плавен преход отвъд въглищата. Така въглищните централи на Ковачки, които са най-старите и най-замърсяващите, получиха лиценз за замърсяване, допълват екозащитниците.

Според тях представената дни по-късно енергийна стратегия на България до 2053 г. е „циничен жест на псевдовизионерство от страна на временно назначена власт с по принцип ограничени правомощия“. Единствената цел на този документ, пълен с фактологични грешки, криво интерпретирани данни и необосновани изводи, е да послужи за параван на решението за удължаване на живота на въглищната енергетика, смятат от „Грийнпийс“ – България. Припомнят, че това става по време на служебното правителство, назначено от президента, който фактически управлява държавата в последните две години.

„Манипулативно е поставянето на всички въглищни централи под общ знаменател – и държавната ТЕЦ „Марица изток“ 2, и значително по-малките по мощност инсталации, свързвани с Христо Ковачки, и т.нар. американски централи с изтичащи дългосрочни договори. Удължаването на живота на въглищните централи по принцип и на всяка цена „в името на националната сигурност“ е завеса, която облагодетелства сенчестите интереси в този сектор“, коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.

През 2023 г. организацията освети стройната структура на конгломерата, свързван с Христо Ковачки. Докладът „Осемте кръга на Въглищната империя „Ковачки“ проследи кръговете от мини и централи, посредници, източващи публичното дружество „Топлофикация София“, търговец и верификатор на парникови емисии, пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации, застрахователно дружество – „фаворит на държавата“, както и сложните взаимоотношения между всички тях.

На фона на свръхпечалбите на енергийните дружества заради високите цени на енергията от средата на 2021 г. насам, свързваните с Ковачки предприятия дължат 315 млн. лв. към Националната агенция за приходите до средата на 2022 г., според данни, получени от организацията по Закона за достъп до обществена информация.

Макар че общите задължения на Въглищната империя намаляват в сравнение с 2020 г., когато възлизат на 330 млн. лева, данните показват, че оттогава още 10 млн. лева са отписани по давност. Популистките решения в името на краткосрочни печалби обслужват точно този порочен модел в енергетиката. Европейските средства са възможност за България да скъса с него и да направи сектора по-ефективен и по-демократичен с участието и на гражданите, заявяват от „Грийнпийс“ – България.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy