Барелът Брент надхвърли 90 долара за пръв път от 10 месеца

Цената на петролния сорт Брент надхвърли 90 долара за барел за пръв път от десет месеца. Това стана, след като Русия и Саудитска Арабия обявиха независимо една от друга във вторник, че ще удължат до края на годината доброволното намаляване на добива и износа си на суров петрол.

Русия ще изнася до края на годината с 300 000 барела дневно по-малко, за да „поддържа стабилността и баланса“ на пазарите, заяви вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Ройтерс. Страната намали износа си с 500 000 барела дневно през август, но после промени количествата на 300 000 барела през септември.

Саудитска Арабия ще продължи да добива и изнася до края на годината с 1 милион барела петрол дневно по-малко, съобщи държавната агенция СПА. Както и в предходните месеци тя ще ограничи обемите до 9 млн. барела

И двете държави обаче ще преразглеждат всеки месец своите решения, за да се прецени дали се налага промяна надолу или нагоре.

Междувременно на лондонската борса ICE цената на ноемврийските фючърси за петрола сорт Брент надхвърлиха 90 долара за барел за първи път от 18 ноември 2022 г. Следобед търговията бе за 90.38 долара.

Октомврийските фючърси за американския лек петрол достигнаха 87.24 долара за барел.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy