Бебетата са разменени още при първото им подаване на майките в „Шейново“

Размяната на двете новородени момиченца във Втора САГБАЛ „Шейново“ е станала след раждането при първото им даване на майките, когато са били настанени в кошчетата в неонатологичното отделение. Това обясни директорът на родилния дом д-р Румен Велев пред журналисти.

Той се извини на двете потърпевши семейства и повтори, че биологичните родители са категорично установени.

„Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при биологичните им майки. Искам този казус да бъде разрешен възможно най-добре и за двете семейства. Този случай трябва да приключи с хепиенд“, каза д-р Румен Велев пред журналисти.

Той определи шокиращият случай като „низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата“. Причината – размянаната на бебетата е станала не при изписването им, а още при първото им подаване на майките в болницата.

Случаят с разменените бебетата в столичната болница „Шейново“ стана публичен в сряда.

Двете момиченца са родени на една и съща дата – 13 септември 2022 г. Едната майка ражда по естествен начин дететото си, другата – чрез секцио. Двете жени, по твърденията на едната майка, не са се засичали в болницата.

Два месеца след раждането едната майка се усъмнява, че това е нейното дете. Причината – бебето е по-мургаво, а те с мъжа й са със светла кожа. Майката пази гривните, които се слагат на родилката и на бебето при раждането му. Установява, че номерата им са различни. Прави ДНК тест и се оказва, че не е биологичната му майка. Тогава се обажда на неонатоложката в „Шейново“.

„Разбрахме след 8 – 9 декември, когато една от майките се е обадила на неонантоложката“, каза д-р Велев. Той допълни, че веднага е сезирал компетентните органи – МВР и прокуратурата.

В рамките на седмица са предприети действия за изясняване на ситуацията. И двете майки са съдействали. Направени са ДНК тестове.

„Биологичните родители са изяснени. От тук нататък е юридическа процедурата за размяна на бебетата“, каза д-р Велев.

„Размяната е настъпила по-късно, а не при раждането. Разминаването е станало при първото подаване на бебенцетата (на майките – бел.ред)“, каза д-р Велев.

Той отново повтори, че за него има много „смущаващи факти“. „Как по време на целия престой в болницата нито една от майките не е обърнала внимание на гривничките“, каза д-р Велев. Друг смущаваш факт според него е, че при изписването гривните отново не са били сравнени. Освен това три месеца е доста дълъг период да гледаш едно бебе и да не разбереш, че е твое, смята д-р Велев.

„За 30 години практика, такова нещо не ми се е случвало. Няма никакъв умисъл в това нещо“, каза шефът на болница „Шейново“.

Той заяви, че не е уведомил здравния министър за случая, защото искал да бъде съхранена анонимността на семействата.

Майката, която се е усъмнила в размяната на бебетата, засега запазва мълчание.

Другата майка – Севда Михайлова, обаче заяви, че няма да се откаже от бебето, което отглежда в продължение на три месеца.

„Детето ми е добре, ще се боря докрай – по съдебен път“, каза майката пред бТВ.

„Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза: „Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце“, разказа Севда Михайлова пред Нова телевизия.

Лекарят ѝ казал, че другото детенце е здраво и хубаво бебе. „Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля“, споделя жената.

До сряда двете жени не са се виждали след като е станало ясно, че бебетата им са разменени.

Междувремнно юристи коментираха, че разменените бебета в „Шейново“ няма как да бъдат върнати още за празниците на истинските си майки, защото законът не го позволява.

Твърде възможно е те да пораснат и да измине дори повече от година, докато съдът се произнесе. Затова социалните работници от „Закрила на детето“ трябва веднага да се намесят и да изведат децата от разменените семейства. Това заявиха адвокатите Мария Петрова и Пламен Борисов пред БНТ.

Според тях е необходима спешна промяна на Семейния кодекс, която да гарантира такава размяна да се прави за дни.

„В момента тези производства се гледат като някаква делба на имот. Подобни казуси трябва да се решават светкавично“, коментира адвокатът по семейно право Пламен Борисов.

„Системата не е подготвена и не може да решава с адекватната бързина“, допълни той.

Юристът призова от „Закрила на детето“ моментално да изведат двете деца. „Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да изграждат лични връзки с родителите“, допълни Пламен Борисов.

„Това е едно голямо недоразумение. Това трябва служебно, административно да се решава бързо. С всяка измината минута животът на тези деца се променя и се изгражда по начин, който трудно може да бъде поправен“, каза юристът.

Според него ДНК-тестовете трябва да бъдат направени след откритото съдебно производство. В същото време никой не може да принуди никого насила да си направи ДНК-тест, каза Борисов.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy