Без пощада: Русия продължи масирания обстрел в Украйна и на Нова година

В последния ден на годината, 31 декември, руските войски предприеха нов масиран обстрел срещу Украйна. Около 12.30 ч. (местно време) бе обявена въздушна тревога и завиха сирени в цялата страна. Първоначално бе съобщено, че над украинското въздушно пространство летят 20 ракети по посока Киев, Лвов, Ровенска област, Кривой Рог. Украинската ПВО съобщи, че е успяла да прихване част от ракетите близо до Киев, както и в Житомирска област.

Взривове отекнаха в няколко украински града, съобщи Укринформ.

Десет експлозии бяха чути в центъра на Киев. „По предварителна информация един човек е загинал в Соломянски район. Няколко души са ранени“, каза кметът на столицата Виталий Кличко.

Местните власти съобщават за ракетни удари, разрушения и пожари в южния град Николаев, в западния Хмелницки и в град Краматорск в Източна Украйна.

Зеленски с благодарност към войниците на фронта

На фона на продължаващите бомбардировки, спиране на тока, отоплението и водата, президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи специално новогодишно послание с благодарност към украинските бойци, намиращи се на фронта.

Путин отиде при военни и записа най-дългото си обръщение

Докато руските войски обстрелват съседната държава, руският президент Владимир Путин също отправи новогодишно обръщение. То не е записано на фона на Кремъл, както в предишни години, а сред военнослужещи, позиращи подредени около Путин.

За да направи записа, той е пътувал до щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ТАСС отбелязва, че тази година Путин е записал най-дългото си новогодишно обръщение – то продължава 10 минути.

Нравствената и историческа правота е на наша страна, заявява той.

„2022 г. е към своя край. Това беше година на трудни и необходими решения, на важни стъпки към осигуряването на пълния суверенитет на Русия и мощното консолидиране на нашето общество“, казва Путин.

Според него „това беше годината, която постави много неща на местата им, ясно разграничи мъжеството и героизма от предателството и малодушието и показа, че няма по-голяма сила от любовта към близките и скъпите, от верността към приятелите и другарите по оръжие и от предаността към Отечеството.

Той поздрави с настъпването на новата година участниците в т.нар. „специална военна операция“, както Кремъл нарича войната в Украйна. По думите му руските военни са нахлули в съседна Украйна, за да „се борят за своята родина, за истината и справедливостта, за да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия“.

Първите, които чуха и видяха поздрава, по традиция бяха жителите на Камчатка, където 2023 г. вече настъпи. 

 

P { margin-bottom: 0.08in }

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy