Беларус ограничи достъпа до райони в граничещата с Украйна и Русия Гомелска област

Беларуските власти ограничиха временно достъпа до части от югоизточната Гомелска област, която граничи с Украйна и Русия, предаде Ройтерс.

Правителството на Беларус обявява в съобщение, публикувано днес на неговия сайт, че „временно ще ограничи влизането, временния престой и движението в граничната зона в районите Лоевски, Брагински и Хойники в Гомелска област“.

Руските въоръжени сили използваха Беларус като плацдарм за своето неуспешното нападение срещу украинската столица Киев през февруари. Освен това военната активност на Русия и Беларус се засили през последните месеци, отбелязва Ройтерс.

Беларуското правителство не посочи колко дълго ще останат в сила ограниченията, но уточни, че те не важат за длъжностни лица, работници и жители на въпросните райони.

На 11 октомври Беларус проведе в Гомелска област „противодиверсионни учения“, припомня Ройтерс. Четири дни по-късно там пристигнаха руски военнослужещи и се присъединиха към регионална групировка, сформирана от Беларус.

В понеделник руският президент Владимир Путин посети Беларус. Първата му визита в страната от 2019 г. предизвиква опасения в Киев, че Путин възнамерява да окаже натиск върху бившата съветска република, която е съюзник на Русия, за откриване на нов фронт във войната срещу Украйна, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy