Берлин: Русия върви към поражение в Украйна

Руската инвазия в Украйна ще приключи с военно поражение заради широката подкрепа на Запада за Киев, каза германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от ДПА.

 

„Никой не подозираше, че 2022 г. ще приключи по този начин“, заяви Хабек пред ДПА и добави, че руският президент Владимир Путин губи войната на бойното поле заради оръжията, които украинската армия получава от Европа, НАТО и САЩ и които използва „умело, стратегически, разумно и героично“.

 

„Аз съм за това Германия, заедно с останалите съюзници, да подкрепи Украйна по такъв начин, че да спечели войната“, каза Хабек, който се застъпваше за доставки на оръжия за Киев още преди началото на руската инвазия в Украйна.

 

Берлин бе силно критикуван заради първоначалното си нежелание да изпрати оръжия в Украйна. Все пак, противно на принципите, утвърдени с десетилетия, левоцентристкият канцлер Олаф Шолц обяви отмяна на забраната за доставки на оръжия за зони на военен конфликт.

 

Оттогава за Украйна бяха одобрени оръжейни доставки на стойност 2,24 милиарда евро, които включват самоходни противовъздушни установки, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън и системата за противовъздушна отбрана ИРИС-Т.

 

Хабек, който е и заместник на Шолц, каза, че е сигурен, че Германия и нейните западни съюзници ще продължат да изпращат нови системи и да оказват допълнителна подкрепа за Украйна, но подчерта, че Берлин няма да действа едностранно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy