Бившият енергиен министър обяви за изкуствен скандала „Джемкорп“

Бившият енергиен министър от правителството на „Продължаваме промяната“ Александър Николов обвини ГЕРБ, че създава изкуствени скандали с меморандума за сътрудничество между България и базираната в Англия корпорация „Джемкорп“ (Gemcorp) и американската „Ай Пи 3“ (IP3), който бе подписан от него през март 2022 г., прекратен месеци по-късно, но темата отново заживя свой живот в парламента и временна комисия преди дни прие доклад, според който споразумението не е била съгласувано с никого, а решението за него е взето почти еднолично от бившия премиер Кирил Петков.

Николов заяви пред бТВ в неделя, че погрешно скандалът е ситуиран около „Джемкорп“, при положение, че винаги водещата компания в разговорите е била „Ай Пи 3“. Той заяви, че намеренията на американската компания са били обект на предварителни разговори между тази корпорация и кмета на София Йорданка Фандъкова, която е от ГЕРБ.

Това означава, че партията на Бойко Борисов, която не спира да атакува „Продължаваме промяната“ за този меморандум е наясно с намеренията на страните по него, част от които бяха свързани с модернизацията на „Топлофикация-София“.

Александър Николов показа снимка от среща през 2021 г. на президента Румен Радев с изпълнителния директор на „Ай Пи 3“ (IP3) Майкъл Хюит, в която участват тогавашните съветници на държавния глава Димитър Стоянов и Любомира Ганчева, които днес съответно са служебен министър на отбраната и началник на кабинета на сегашния енергиен министър. По думите на Николов Ганчева би трябвало да е много наясно със същността на меморандума. В същото време енергийното ведомство твърди, че нищо не е съгласувано с него около подписването на документа.

Според бившия енергиен министър коментира, че интересът на двете компании в меморандума не е бил реализиран по същата причина, по която преките чуждестранни инвестиции в енергетиката по времето на ГЕРБ са на критично ниво – близо до нула. „Когато на среща в САЩ са двама посланици и когато по време на война някой от евроатлантическа партия се позволи да твърди, че в регулирано от щатите дружество има руска връзка и връзки с руски капитали, смешно“, заяви Николов.

Според него началникът на кабинета на текущия министър Любомира Ганчева, която бе част и от партия АБВ на Румен Петков, е наясно с намеренията в меморандума далеч преди подписването на документа,

Това са изкуствено създадени скандали, заяви Николов, според когото целта е да се прикриват други злоупотреби в държавната енергетика.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy