Бившият командир от „Вагнер“ е предал нова информация на Норвегия

Норвежката полиция ще продължи разпита на бившия командир от частната военна компания „Вагнер“ Андрей Медведев, който миналия месец избяга от Русия в Норвегия, след като се сражава във войната в Украйна.

 

Медведев заяви по-рано тази седмица пред Ройтерс, че се изказва, за да помогне извършителите на престъпления да бъдат поставени под отговорност. 

 

Той е предал „някои дигитални материали“ на полицията, съобщи в изявление „Крипос“, националната служба на криминалната полиция на Норвегия и добави, че материалът е в процес на проучване.

 

„Крипос“ е звеното на норвежката полиция, което отговаря за разследването на военни престъпления.

 

Медведев остава свидетел и не е задължен да говори с разследващите, заяви норвежката полиция. 

 

Той не е заподозрян в нищо друго освен в незаконно преминаване на границата, отбелязва БТА.

 

„Медведев създава впечатление, че иска да продължи да разказва повече „за времето, прекарано във „Вагнер“, заявиха от полицията.

 

За сигурността на Медведев също са взети мерки, „както видими, така и невидими“, се казва още в съобщението, без да се посочват подробности.

 

Силите на „Вагнер“ водят кръвопролитна битка срещу украинските сили в източната част на Донецка област в Украйна.

 

По време на интервюто за Ройтерс в сряда Медведев разказа за случай, при който, по думите му, е станал свидетел на застрелването на двама души, които не са искали да се бият, пред очите на току-що освободени затворници, които са били вербувани във „Вагнер“.

 

Запитан за други инциденти, на които е станал свидетел, бившият командир заяви, че на този етап не може да ги коментира заради разследването на норвежката полиция.

 

Към момента Ройтерс не може да потвърди твърденията му.

 

„Вагнер“ заяви, че Медведев е работил в „норвежкото подразделение“ на компанията и е „малтретирал затворници“.

 

„Бъдете внимателни, той е много опасен“, заяви „Вагнер“ в изявление, изпратено вчера на електронната поща на Ройтерс.

 

Компанията повтори предишни коментари за Медведев, направени от основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy