Бившият министър изчисли, че държавната ТЕЦ ще оскъпи тока само с 0.4%

Бившият служебен енергиен министър Росен Христов защити заповедта си за включването на скъпия ток от държавната ТЕЦ „Марица Изток“ в квотата за регулирания пазар, която ще вдигне допълнително цената на електроенергията за бита от 1 юли, и изчисли, че повишението ще е само с 0.4 на сто повече от пресметнатото от енергийния регуларот повишение с 3.63 процента.

Преди ден стана ясно, че Христов е издал дежурната в последните три години министерска заповед за определяне на квота за държавната въглищна централа за потребление от бита, за да осигурява приходи на дружеството, което след миналогодишните огромни печалби заради високите цени на борсите, днес отново не работи и започва да изяжда досегашните си резултати.

Токът от ТЕЦ „Марица 2“, чиято цена за следващите 12 месеца е изчислена на 329 лв./МВтч, не бе включен от Комисията за енергийно и водно регулиране в цените за домакинствата. Сегашната заповед за осигуряване на 2.2 млн. МВтч от тази мощност означава да се извади от квотата по-евтина енергия и да се замени с по-скъпа.

Това упражнение обаче правеха и предишните министри на икономиката Теменужка Петкова на ГЕРБ и Александър Николов на „Продължаваме промяната“, а сега доскорошният министър Росен Христов защити действията си с решение на Народното събрание от 2020 г., което задължава енергийния министър да гарантира дейността на държавната ТЕЦ.

Ако на дружеството, което със спада на цените на свободния пазар се върна към бездействие и лошите финансови резултати, не се осигури работа за регулирания пазар, това е се отрази и върху дейността на държавните мини.

Според Христов замяната на по-евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ и двете т.нар. американски въглищни централи „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ със значително по-скъпия, ще допринесе до ръст от 0.4 процента.

Преди ден шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов не се ангажира с коментар колко може да прибави към поскъпването заповедта на бившия министър. Той каза само, че комисията прави необходимите анализи.

Христов отрече заповедта му да е изненада или саботаж, защото той бил поискал анализ с изчисления на КЕВР за влиянието на цените на тока за крайния потребител при различно ниво на натоварване на държавната ТЕЦ.

Доклад за всичко това е изпратен до парламентарната Комисия по енергетиката. От него ясно се вижда, че при по-висока степен на натоварване цената за крайния потребител се увеличава значително, коментира бившият министър пред БТА в петък.. „В тази връзка със заповедта ми е защитен минимумът за поддържане дейността на държавния ТЕЦ, която има отношение и към функционирането на Мини Марица Изток, и към националната сигурност. Неиздаването й щеше да означава изцяло спиране работата на дружеството, допълнително намаляване на обема работа на мините и негативен социален ефект върху всички служители в двете дружества“, заяви още Росен Христов.

Според него това допълнително минимално поскъпване е аргументирано. „Разбира се, депутатите са в правото си да отменят своето решение от 2020 година и да предложат друг механизъм за защита дейността на дружествата ни в Маришкия басейн и интересите на крайните потребители“, добави Росен Христов.

Относно обвиненията, че това се случва в последния момент от работата на служебното правителство, според Росен Христов „това е удобна спекулация, но графикът за подобни промени е определен от КЕВР и не се влияе от политическите промени“.

Както многократно съм казвал – енергетиката трябва да се управлява от експерти, а не от политици, подчерта бившият служебен министър на енергетиката пред БТА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy