Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е ранен при обстрел в Донецк

Бившият руски вицепремиер Дмитрий Рогозин е бил ранен при обстрел от украинските сили срещу град Донецк в Източна Украйна, а един човек е загинал, предадоха ТАСС и Ройтерс.

При обстрела срещу хотел в околностите на Донецк е пострадал и министър-председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Виталий Хоценко.

Руският депутат Алексей Журавльов, който е бил на мястото, каза, че при обстрела е бил убит един човек, а Рогозин и Хоценко са били ранени.

В момента Рогозин ръководи група военни съветници „Царски вълци“. По-рано той оглавяваше руската космическа агенция „Роскосмос“.

Рогозин е бил приет в болница, след като е пострадал при обстрела, но няма опасност за живота му. Ранени са били и придружаващи го хора. Според информацията животът на Хоценко също не е в опасност.

САЩ налагат нови ограничения върху износа срещу компанията „Вагнер“

Американското правителство обяви нови ограничения върху износа на технологии, засягащи руската военна компания „Вагнер“. С този ход САЩ се опитват още повече да ограничат снабдяването на компанията заради нейната роля в руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

„Вагнер“ беше включена в търговски черен списък през 2017 г., след като Русия анексира Крим от Украйна. Сега компанията ще бъде определена като военен краен потребител и ще бъде подложена на строги нови ограничения, свързани с достъпа до технологии, създадени където и да е по света с американско оборудване.

„Компанията „Вагнер“ е една от най-известните наемнически организации в света и активно извършва жестокости и нарушения на човешките права в Украйна“, каза американският заместник-министър на търговията Алан Естевес, отговарящ за промишлеността и сигурността.

„Днес ние изпращаме ясно послание към недържавните играчи, които се стремят да поемат щафетата на жестокостта от препъващата се армия на Путин, че министерството на търговията няма да се поколебае да действа против тях“, заяви той.

Този ход е демонстрация на подкрепа за Украйна в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски е на посещение в САЩ. Вашингтон предоставя военна помощ за милиарди долари на Киев и налага строги санкции на Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, отбелязва Ройтерс.

Навални: Създателят на „Вагнер“ Пригожин набира наемници от затвора

Междувременно намиращият се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е посетил неговата наказателна колония, за да набира наемници за кампанията в Украйна, предаде Ройтерс.

Според Навални, който излежава присъдата си в наказателната колония ИК-6 в Мелехово на около 250 км източно от Москва и често е изпращан в изолатор, неупоменат „свидетел“ му е описал посещението на Пригожин.

Той каза, че Пригожин е предложил на осъдени помилване, ако могат да останат 6 месеца на служба при „Вагнер“, и между 80 и 90 от тях са приели предложението, след като са им били дадени пет минути да го обмислят. Не се посочва кога е станало предполагаемото посещение, отбелязва Ройтерс.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy