Бивш военен срещу бивш премиер в битката за президентския пост на Чехия

Премиерът на Чехия Петър Фиала призова на втория тур на президентските избори да бъде подкрепен генералът в оставка Петър Павел, предаде чешката новинарска агенция ЧТК.

Фиала акцентира, че Петър Павел отстоява демократичните принципи, зачита конституцията на страната и ще се придържа към прозападната ориентация на Чехия.

На първия тур на изборите Петър Павел получи подкрепата на 35,4 процента от избирателите, следван от бившия премиер на Чехия Андрей Бабиш, получил 34,99 процента. Вторият тур ще е след две седмици.

Петър Павел е бивш комунист и военен ветеран, пристрастен към мотоциклетите, припомня Франс прес.

Той е на 61 години и обещава, че ако бъде избран, ще възстанови реда в страната. „Не мога да игнорирам факта, че хората тук чувстват все повече и повече хаоса, безредието и несигурността. Че държавата в известен смисъл престана да функционира“, казва Петър Павел. „Трябва да променим това. Трябва да спазваме правилата, които са валидни за всеки. Ние имаме нужда от едно прочистване“, добави той.

Роден на 1 ноември през 1961 г. Петър Павел е учил във военен лицей и военна академия. Присъединява се към Комунистическата партия и започва бърз възход в армията.

Петър Павел е упрекван сега от противниците си както заради членството си в Комунистическата партия, така и за това, че е искал да стане агент на военното разузнаване. Той споделя, че е роден в семейство, в което принадлежността към Комунистическата партия се възприемала като нещо нормално и добавя, че не е имал достатъчно информация и опит, за да оцени престъпния характер на режима. „Сега знам, че беше грешка“, казва той за партийното си членство.

При падането на комунизма Петър Павел захвърля партийната книжка, но продължава работата в разузнаването. „В продължение на 33 години участвах в демократизирането на нашата страна и се борих за това да направим прозападен обрат“, казва той. „Вярвам, че моите действия ще покажат ясно ценностите, които защитавам и аз съм готов да се боря, за да ги съхраня“, казва още Петър Павел.

Елитен парашутист, запален моторист, Петър Павел стана известен и с освобождаването на обсадените френски военни от сърбите по време на войната в Босна и Херцеговина през 1993 г.

След влизането на Чехия в НАТО през 1999 г. Павел прекара три години начело на регионалното командване на алианса в Нидерландия. Той придоби и магистратура по международни отношения в Кингс колидж в Лондон, преди да стане началник на генералния щаб на чешките въоръжени сили. През 2015 г. Петър Павел бе назначен за шеф на военното командване на НАТО. Той се оттегли от армията през 2018 г.

По време на пандемията Петър Павел основа инициативата „Заедно сме по-силни“, за да ръководи различните кризи и помага на нуждаещите се хора.

Противникът му Андрей Бабиш пък има репутация, белязана от обвинения за финансови злоупотреби и от въпроси за ролята му в тайната полиция на комунистическия режим.

Роден на 2 септември през 1954 г. в Словакия, Бабиш уверяваше, че никога няма да се кандидатира за президент, защото не цени тази работа. Лидерът на популистката центристка партия „АНО“, който е и депутат, обаче не изпълни обещанието си и се яви на изборите.

Бабиш е пети по богатство в Чехия. Той забогатя като собственик на големия холдинг „Агроферт“, работещ в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, химическата промишленост и медиите.

В политиката Бабиш влезе с обещания за борба с корупцията. Популистката му партия влезе в парламента през 2013 г. и е и част от групата на центристите и либералите в ЕП.

Но Бабиш бе обвиняван в разнородни неща, които той винаги е отричал и е наричал кампания за оклеветяване. Той бе отстранен от поста на министър на финансите, който заемаше от 2014 г. до 2017 г. след изтичането на записи, показващи, че той е оказвал влияние върху журналисти, работещи в неговите вестници. Бе обвинен и в измама с европейски субсидии в размер на 2 милиона долара, но в началото на януари съд в Прага го оневини след шест години съдебно дело.

Самият Бабиш заведе няколко дела, твърдейки, че не е бил агент на тайната полиция през 80-те години, когато Чехословакия бе управлявана от комунистите. Но документи в тайните служби носят неговия подпис под псевдонима Буреш, едно често срещано фамилно име. Засега съдилищата са отхвърлили жалбите му в тази насока.

Бабиш бе премиер от 2017 до 2021 г. После напусна поста, след като изгуби изборите с малка разлика от десноцентристка коалиция.

Бившият премиер притежава състояние от 4,3 милиарда долара, според сп. „Форбс“. Благодарение на баща си, който според него е съосновател на външната търговия в Словакия при комунизма, Бабиш е пътувал много, посещавал е начално училище в Париж и гимназия в Женева. Отрано започва работа, като първо е доставял мляко, после е разтоварвал колети на гарата, строял е къщи през уикендите и така е спечелил пари.

Когато завършва икономика, той следва стъпките на баща си като търговски представител в Мароко. След Нежната революция той се прибира у дома и е без работа. Купува „Агроферт“ в началото на века в рамките на договор, който поражда въпроси заради цената, която някои смятат да много ниска.

Бабиш има четири деца.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy