Бивш заместник на Фандъкова поема „Железопътна инфраструктура“

Изненадващо напусналия зам.-кмет по транспорта на София Кристиан Кръстев отново се връща в структурата на Министерство на транспорта. Той ще оглави управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, показва Търговският регистър.

Кристиан Кръстев е вписан в управата на държавната компания на 15 декември. Същият ден от борда на компанията е извадена Цветелина Живкова Хантова – Андреева. Тя е поела този пост на 13 октомври 2021 г., т.е. по време на второто служебно правителство на Стефан Янев. Преди това Цветелина Хантова бе директор на дирекция „Стопански дейности и управление на собствеността“ в МТИТС.

„Борих се доста време за един конкурс, спечелил съм го и смятам, че трябва да се развивам и да допълвам моята експертиза в транспорта“, коментира преди седмица пред БТА Кръстев. Той не уточни държавната фирма, но се оказа, че това е Национална компания „Железопътна инфраструктура“

От министър до иподякон

Самият Кръстев в кариерата си е бил и служебен министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков. След това, на 10 ноември 2014 година Кръстев е постриган за иподякон от западно и средноевропейския митрополит Антоний в храма „Свети цар Борис Покръстител“ в Берлин. От юли 2016 година е член на Върховния църковен съвет на Българската православна църква.

Кръстев е бил председател на съвета на директорите на „Летище Бургас“, на нискобюджетната Wizz Air, на „Пристанище Бургас“ и управител на „Флайинг Карго България“. Новината, че Кръстев е спечелил конкурс и поема борда на НКЖИ първи съобщи през уикенда сайтът „Дневник“.

Скандал за осветлението на София

Самият Кръстев обяви, че напуска поста на зам.-кмет по транспорта по „лични причини“. В началото на тази година Кръстев бе в епицентъра на скандал, свързан с обществена поръчка за уличното осветление на София. По данни на градската инициатива „Спаси София“ Кръстев е подписал договор за осветлението на столицата, като съмненията са за надути цени между 3 и 77 пъти. Сигналът бе предаден на прокуратурата. Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев внесе сигнал и до Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и в Министерство на финансите.

Детайлите – при бюджет от 6 милиона лева за нови лампи, едната фирма „Лог Сиберия“ би направила 1043 с единична цена 5755 лева, а другата „Улично осветление“ би направила 3781 нови лампи при единична цена 1587 лв. Това стана ясно по време на спор тогава между общинския съветник Борис Бонев и подписалия поръчката зам.-кмет на столицата Кристиян Кръстев.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy