Бивш руски губернатор бе осъден на 22 г. затвор за убийства на конкуренти

Магистрати от град Люберци край Москва осъдиха на 22 години затвор бившия губернатор на руския Хабаровски край Сергей Фургал, признат от съдебни заседатели за виновен в организиране на убийства и в опити за убийства на предприемачи през 2004-2005 г., предаде ТАСС.

Арестуван през юли 2020 г., Фургал ще излежи остатъка от наказанието си в лагер със строг режим, постанови съдията Генадий Цой.

Бившият помощник на ексгубернатора – Андрей Карепов, получи присъда от 21 години затвор, а бизнесменът от Хабаровск Андрей Палей – 17 години затвор. Те бяха съдени за убийства на конкуренти на Фургал. Подсъдимият по същото дело Марат Кадиров, работил в охраната на летище Менделеево в град Южнокурилск – 9 години и половина.

Арестът на Фургал провокира вълна от големи протести в Хабаровския край. Десетки хиляди местни жители в продължение на седмици излизаха на улиците, за да изразят подкрепата си за него. Поддръжниците му твърдят, че обвиненията срещу него са политически мотивирани и че той е наказан за това, че е възприел линия, която е твърде независима от тази на Москва.

Фургал, в качеството си на кандидат на Либерално-демократическата партия на Русия, изненадващо спечели изборите за губернатор на Хабаровския край през 2018 г. Тогава той победи кандидата на управляващата руска партия „Единна Русия“ в момент, в който жителите на района бяха недоволни от действията на централната власт, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин отстрани Фургал от губернаторския пост броени дни след ареста му през 2020 г., като заяви, че вече му няма доверие.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy