Близо 24 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Над 23 700 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните земетресения в началото на седмицата, по последни данни.

Само в Турция жертвите са повече от 20 200, а ранените са над 80 000.

Междувременно българските доброволци успяха да открият още един жив човек сред развалините в турския град Хатай. По-рано български екипи откриха и спасиха двама души в Кахраманмараш.

„Има надежда, знаем, че се надпреварваме с времето. Ние виждаме тези хора какво са преживели и какво преживяват в момента. Тук средната температура е минус 10 – 12 градуса. Това много изморява екипите и хората. Но въпреки всичко се стремим да продължаваме да го правим максимално дълго, защото така даваме възможност за по-голям шанс за оцеляване на хора, които още са живи и са под развалините“, каза Георги Влайков от сдружение „Аварийно спасяване – Пловдив“ пред БНР.

В Бесни български и полски пожарникари спасиха оцеляла жена

Затрупана под отломки жена в град Бесни, окръг Адъяман в югоизточна Турция, бе извадена жива след продължила часове наред тежка спасителна операция с участието на български и полски пожарникари. Жената е оцеляла след прекарани 100 часа под руините, предаде БТА.

Операцията за спасяването й е започнала към 1 часа през нощта след получен сигнал за наличие на жив човек. Спасителите са чули сърдечен ритъм със специалните устройства, с които разполагат.

Жената е живяла на първия етаж в блока заедно със семейството си. Предполага се, че останалите членове на семейството са мъртви.

Междувременно българските пожарникари съобщиха, че в съседната рухнала сграда също са предприети усилия за спасяването на жив човек. Не е ясно дали бедстващият е мъж или жена. Спасителите са чули почукване по бетонната плоча.

Нов екип специалисти от Столичната община замина за Турция

Нов екип специалисти от Столичната община заминава тази сутрин за Турция, където ще се включи в спасителната акция след земетресенията.

В екипа има и строителен инженер, както и служител на пожарната.

С двата самолета “Спартан” следобед у нас се връщат екипи на Българския Червен кръст, които заминаха със спасителни кучета.

Кипърски лекари доброволци заминават за Северна Сирия

Медицинска и хуманитарна мисия от „Лекари доброволци от Кипър“ заминава идната седмица за Северна Сирия, за да окаже помощ в районите, засегнати от разрушителното земетресение, предаде кипърската агенция КНА.

В съобщение за медиите организацията посочва, че мисията ще бъде разположена основно в Алепо и целта е лекарите да помогнат на ранените и пациентите в болниците в региона и да се оцени ситуацията и необходимостта от още хуманитарни мисии.

Организацията изтъква, че за нея е от особено значение да подкрепи хората от Северна Сирия, тъй като е информирана, че не е имало чуждестранна хуманитарна намеса в района.

Мисията ще бъде ръководена от почетния президент на организацията д-р Елени Теохарус. Участват още д-р Андреас Каурос, медицинската сестра Константина Руся и фоторепортерът на КНА и член на съвета на организацията Катя Христодулу.

Организацията съобщи, че това е първата й мисия в Сирия след земетресението и екипът от доброволци ще извърши проучване на място на ситуацията с цел организиране на повече мисии за предоставяне на специализирана медицинска помощ и лекари.

През изминалите години организацията „Лекари доброволци от Кипър“ има над 20 хуманитарни мисии в Сирия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy