Божанов предлага трудовата книжка да стане електронна

Трудовата книжка да стане електронен регистър на заетостта, предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в парламента. Така работещите ще имат постоянен достъп до собствените си данни, а работодателят няма да гледа колко сте получавали на предишната работа, предаде БНР.

Един от вносителите на промените е бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Демократична България“, който задвижи проекта още по време на управлението си.

Божанов уверява, че вече са изчистени критичните въпроси от предишните проекти за електронна трудова книжка. И подчертава, че предложението защитава служителите, защото чрез този регистър „служители имат достъп до собствените си данни, ограничаваме да виждат работодателите какво ти е било заплащането при предишни работодатели. Сега на хартиената книжка това се вижда и всъщност това ограничава възможността на служителите да преговарят за заплата“.

Божанов се надява промените да минат през този парламент, но не се ангажира със срокове, допълни БНР.

Бизнесът подкрепя електронната трудова книжка, обясни пред националното радио зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева. „Една част от редица документи специално в трудово-правните отношения, в които има много хартия, много подписи, които просто са ненужни, ние искаме да се махнат“, каза тя.

Агенцията по заетостта трябва да изгради електронния регистър в сътрудничество с Министерството на електронното управление до септември 2024 г. Още две години след това работодателите и органите по назначаване ще имат задължението да сканират и изпратят в регистъра трудовите книжки и служебните книжки. Агенция по заетостта ще организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначалното попълване на регистъра на заетостта ще става от базите данни на НОИ.

Според Мария Минчева промяната може да стане още за година. Министерството на труда все още няма внесено становище по новия проект. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy