Бойкот на изборите в Тунис: 91% от избирателите отказаха да гласуват

Избирателите в Тунис бойкотираха провелите се в събота парламентарни избори, като над 91% от хората, имащи право на глас, изобщо не отидоха до урните. Обявената избирателна активност бе едва 8.8%, тоест гласували са само 803 000 от общо 9 милиона избиратели, сочат официалните предварителни резултати, предаде Ройтерс.

Опозиционните партии, включително коалицията „Фронт на спасението“, част от която е популярната партия „Ан Нахда“, бойкотираха изборите, защото твърдят, че вотът е част от усилията на президента Каис Сайед да консолидира властта си, посочва Асошиейтед прес.

Решението за бойкот вероятно ще доведе до това, че следващият законодателен орган ще бъде подчинен на президента, когото критиците му обвиняват в авторитарни наклонности.

Изборите бяха част от политическите промени, извършвани от Сайед, след като той прекрати дейността на предходния парламент миналата година, а после разпореди пренаписване на конституцията, което критиците му определиха като преврат.

Последните месеци са време на политически сътресения и икономически затруднения в северноафриканската държава, която бе люлката на Арабската пролет от 2010-2011 г.

През март президентът на Тунис Каис Сайед разпусна парламента. Миналата година той уволни правителството и суспендира частично конституцията от 2014 г., която бе орязала правомощията му в полза на парламента и правителството, отбелязва ДПА.

През юли на референдум в Тунис бе одобрена нова конституция, която засили ролята на държавния глава. В допитването обаче участваха едва около 30% от приблизително 9.2-те милиона души, които имаха право на глас.

Каис Сайед, който бе избран за президент през 2019 г., неведнъж защити своите действия, като увери, че те не нарушават конституцията. Той също така обеща да спазва основните свободи и граждански права.

Основните опозиционни партии обаче обвиняват Сайед, че е заграбил властта и е установил авторитарен режим в Тунис – страната, която някога бе смятана за единствения успешен пример от Арабската пролет, отбелязва ДПА.

Съгласно новия Изборен кодекс броят на местата в еднокамарния парламент бе намален от 217 на 161. Кандидатите са общо 1055. Те се явяват самостоятелно, а не като част от листи – система, за която се смята, че отслабва политическите партии.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy