Бойко Ноев: Прокуратурата е пробита дълбоко от руски интереси

“Прокуратурата е пробита дълбоко от руски интереси. Това е може би единствената институция, която не може да бъде разследвана от ДАНС за руски интереси”, коментира бившият военен министър и посланик на България в НАТО Бойко Ноев пред Нова телевизия.

Той каза, че от прокуратурата миналата седмица са поискали Русия да предаде на България трима офицери от ГРУ (руското военно разузнаване) заради отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

“Предстои да се види дали това е крачка в правилната посока. Аз имам големи съмнения“, каза Ноев, който бе свидетел по делото за отравянето.ю

„Прокуратурата, службите и изпълнителната власт на най-високи нива са прикривали, замазвали и отклонявала разследванията за отравянето и взривовете във военни заводи“, посочи Бойко Ноев.

„През годините от 2011 г. досега са натворени толкова безобразия, унищожавани са веществени доказателства, правени са всякакви усилия да се прикрият следите. Давани са погрешни данни на партньорски служби. Партньорските служби твърдят, че нашите прокуратура и служби са ги заблуждавали. Това не си го измислям, зад информациите, които имам, стоят и доста хора в чужбина. Има огромно количество материали“,  добави той.

Той обясни, че се познава с оръжейния търговец Емилиян Гебрев от 2001 г.

Още по темата

Сарафов е призован да провери за натиск по делото за „българския Новичок“
12 септември 2023 18:14

Сарафов да отговори защо съм бил подслушван

“Той е човек, който не дава нито стотинка и е принципен с това. Всички, които бяхме там (при Гебрев в болницата), станахме свидетели. Откакто бях при него в болницата и станах свидетел, съм бил разработван, подслушван, проследяван – без съдебно разрешение за около 3 месеца, след това е имало съдебно разрешение. Сега започват да излизат документи. Подслушван съм от ДАНС по времето на Сотир Цацаров. Още не съм видял всички преписки, а те са над 20. Затова подслушване трябва да отговори г-н Сарафов (сегашният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов)“.

Още по темата

Взривовете в Ловнидол – първата атака на екипа от ГРУ, който по-късно отрови Гебрев и Скрипал
20 октомври 2023 15:11

Бившият военен министър разказа, че е получил писмо в резултат от неговия сигнал до прокуратурата, в което се твърди, че няма такова нещо (че е подслушван незаконно).

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=5d48c15b05″ frameborder=“0″ allowfullscreen allow=“autoplay; fullscreen“></iframe>

Ноев цитира и статията във „Файненшъл таймс“, в която се посочва, че „корупцията сред българските прокурори и липсата на разследване на тяхното престъпно поведение са на видно място в докладите на Европейската комисия“.

“Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, цитирани от няколко столици в ЕС за блокиране на присъединяването на България към Шенгенското пространство“.

Още по темата

„Файненшъл таймс“ за България: Безнаказани прокурори и руско влияние в службите, партиите и медиите*
20 ноември 2023 14:30

По думите му това не е просто мнение на британското издание, а това е чувал от много авторитетни хора в чужбина.

Делян Пеевски не може да излезе от “Магнитски“ пожизнено

„Делян Пеевски пожизнено не може да излезе от списъка „Магнитски“, посочи Ноев, позовавайки се на чужди специалисти.

Ноев каза, че е видял документи от обвиненията към депутата Делян Пеевски от американското правителство, на базата на които той е включен в списъка “Магнитски”.

“Това са официални документи на американското правителство, където информацията защо Пеевски е в списъка “Магнитски”, е заличена изцяло, пише, че е секретно. Задавам си въпроси има ли в това черното, заличеното, “Булгартабак”, има ли “Южен поток”, има ли фирма “Виафорт”, с която адвокатът на Пеевски атакуваше придобиването на “Дунарит”. Всякакви опити да се свърже атаката срещу Гебрев и тези документи в България не се разследват”, каза Бойко Ноев.

По думите на Ноев при един от “намагнитените” (българите от списъка “Магнитски”) се намеква за руско влияние.
  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy