Болницата в Етрополе вече е с рентгенов апарат последно поколение

Болницата в Етрополе вече има нов рентгенов апарат от последно поколение.

Новата придобивка е по инициатива на лечебното заведение „Проф. д-р Александър Герчев“ и е реализирана с подкрепата на общината и с дарение по благотворителната програма „Българските добродетели“ на „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“.

Новият графично-скопичен LUMINOS Impulse е на марката „Сименс“ и е един от първите подобни напълно цифрови рентгенови апарати в българско медицинско заведение, похвалиха се от болницата.

„С перфектните си цифрови изображения рентгенът ще осигури много по-качествена, бърза и безопасна диагностика на пациентите ни“, каза д-р Галя Василева, директор на болницата. Годишно през лечебното заведение се лекуват над 3000 болни.

Досегашният апарат се е ползвал за 2049 рентгенографии и рентгеноскопии на хоспитализирани и за 4800 амбулаторни прегледи на хора от общините Етрополе, Тетевен, Ябланица, Правец и Ботевград.

Сред първите, преминали през отделението за образна диагностика с новия рентгенов апарат, има пациенти от Етрополе и община Луковит. Апаратът има минимално лъчево натоварване, обясниха от лекарския екип, който обслужва машината.

„Когато се работи заедно, се получават добри постижения“, каза заместник-кметът на Етрополе Станка Димитрова при официалното откриване на новата придобивка. Тя благодари на дарителите и допълни, че общината е осигурила и стипендии за студенти по медицина.

„С това дарение по програмата „Българските добродетели“ на група „Геотехмин“, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов, подпомагаме общинската болница и подкрепяме усилията на екипа ѝ да бъде в помощ на хората. За пациентите, сред които има и наши служители, е важно да им бъде оказвана подкрепа с най-високотехнологичните методи за диагностика“, каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“. Той благодари на ръководството и целия екип на болницата за благородната им мисия и за всеотдайния им труд.

„Групата винаги е била до нас преди пандемията, по време на пандемията и след това и винаги е реагирала на всички наши нужди“, отбеляза д-р Галя Василева от името на персонала на лечебното заведение.

По стар български обичай беше разлято менче с вода, за да спори работата на отделението по образна диагностика. Веднага след това започна обслужването на първите пациенти.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy