Борисов: Алексей Петров осигури логистиката, но не е участвал в разговорите за правителство

0

„Спекулация е, че това правителство се дължи на Алексей Петров. Той помогна само с логистиката, за да могат да започнат разговорите за съставяне на кабинет. На срещите Алексей Петров или бащата на Кирил Петков не са присъствали“.

Това каза в събота лидерът на участващата в управлението страната партия ГЕРБ Бойко Борисов, който втори ден говори за ролята на убития Алексей Петров при преговорите за съставяне на правителство.

В петък Борисов за пръв път призна, че Петров е имал някаква роля. „Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези избори, пет ли бяха. Поне за важната законодателна рамка да е факт. (…) Срещи сме провеждали с него, той с тях и обратно, за да може някакво крехко доверие да си имаме“, каза тогава лидерът на ГЕРБ.

Сега обаче Бойко Борисов направи уточнение:

„Истински се надявам да спрат да му вдигат кокалите на човека. Той осъществи логистиката. След незаконните арести, след масовите арести по страната от тяхното МВР, разговор между нас не можеше да се осъществи. Просто физическата среща беше невъзможна. Дори в парламента или където и да било. Алексей Петров осигури логистиката да можем да си проговорим, като е важно да се каже, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. И тогава казахме искаме ли за България да се опитаме да направим нещо. Аз да преглътна незаконните арести, чегъртането и всичко останало в името на по-висшите цели България да има бюджет, план за възстановяване, Шенген, еврозона“.

Борисов каза още, че няма проблем да си говори със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Проблемът в момента бил, че Петков е в САЩ, а лидерът на ГЕРБ не обичал да говори по телефона.

Денков: Хората в кабинета не познават Божков и Алексей Петров

По-рано пред бТВ премиерът Николай Денков отново обяви, че никога и по никакъв повод не съм се срещал с Алексей Петров. 

Той подчерта, че не знае за задкулисни разговори. „Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков и Алексей Петров, си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават“, посочи Денков.

„Смятам, че съвсем умишлено се вадят тези сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента“, уточни министър-председателят.

Премиерът коментира и изострените отношения между правителството и президента Румен Радев: „Атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство“.

Борисов също отговори и на критиките на президента Румен Радев към правителството. „Президентската институция има две основни задачи: Да обединява, и ако има критики – да критикува. С първата тя не се справя, а с втората – не знам какво е имал предвид просто Радев като е говорил за Алексей Петров“, каза лидерът на ГЕРБ.

В петък вечерта Румен Радев каза, че признанието на Борисов за срещи с Алексей Петров около сформирането на кабинета показва, че държавата се управлява задкулисно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy